Batman Belediyesi’nin kanalizasyon suyunu Batman Çayı’na bağlaması nedeniyle çevreye kötü kokular yayılıyor.
Batman Belediyesi, şehrin kanalizasyon suyunu Batman Çayı’na bağladı. Arıtılmadan çaya dökülen lağım suları nedeniyle çevreye kötü kokular yayılıyor. Lağım suyu, yine çayda kirliliğe neden olurken, içindeki canlıların yaşamlarını tehlikeye atıyor.
Bir ülkenin, şehrin dereleri, çayları, nehirleri o ülkenin, kentin doğal ve kültürel mirasıdır. Şehirleşmede doğaya öncelik vermeyen arazi kullanım kararları ve uygulamaları, derelerin doğal yapısını değiştirerek kaybolmasına, yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Batman kent merkezlerinde geçen ve Dicle nehrini besleyen Batman çayı gibi kent sağlığını tehdit etmeye başlamış durumda. DSİ’nin yanlış ıslahı, kum ocakları, lağım suları ve başka durumların tehditi altında olan Batman Çayı, Batman Belediyesi kayyumu, çevre ve şehircilik bakanlığının Batman’a kazandırmak istedikleri sözde yeni yaşam alanıyla Batman çayının doğal yapısını ve buna bağlı ekosistemini tamamen yok edecektir.
Fiziki çevreyi kontrolde tutan en önemli faktör dere sistemleri ve doğal su havzalarımızdır. Batman da da en enemli hafızamız Batman Belediyesi’nin şehrin kanalizasyonunu bağladığı Batman Çayı, Batman çayını besleyen ve Sason Belediyesinin kanalizasyon suyunu direk akıttığı Sason çayı ve üzerinde HES yapılmak istenen Zorê çayı.
Ve bütün bunların yanı sıra çay yataklarımızın ucuz arsa olarak düşünülmesi, buna karşılık su varlığının artı değer oluşturması, bu alanların diğer doğal yaşam alanlarına göre daha fazla kontrolsüz değişimin baskısında kalmalarına neden olmaktadır.
ÇAYIN ÖNEMİ
Kentin önemli kaynaklarından Batman Çayı Belediyenin kanalizasyonunu direk aratmasız bir şekilde çaya bağlamış durumda. Batmanlıların yaşam alanlarına her geçen gün büyük zararlar verilmektedir. Kent halkının nefes aldığı 12 bin yıllık Hasankeyf yok edildi. Doğanın temiz kaldığı, insanların nefes alabildiği yerler kalmadı. Kent halkı nefes alamayacak duruma getirilmiş durumda. Şimdi de kent halkının nefes alabileceği bu yer kirletiliyor. Basra Körfezine kadar yaşam anlarından geçerek yüzbinlerce insana, börtü böceğe can veren Dicle Nehrinin besleyen en önemli çayın yaklaşık 115 kilometresi Batman il sınırları içindedir. Çay üzerinde Batman Barajı kurulu, kent adını da buradan alıyor. Bu çayın Batman halkı için önemi büyük.
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Çay daha önce de kum ocaklarıyla tahrip edildi. Bir ülkenin dereleri, çayları, nehirleri o ülkeniz doğal ve kültürel mirasıdır. Batman Çayı’nın evsel atıklar, kum ocakları ve lağım sularıyla tehlikeli bir yer haline getirildi. Çay, Devlet Su İşleri’nin yanlış ıslahı, kum ocakları ve başka durumların tehdidi altındadır.
SASON ÇAYI AYNI KADERİ PAYLAŞIYOR
Sason kent merkezinden geçen Sason çayına akan atık kanalizasyon suyu, ciddi çevre ve su kaynakları kirliliği oluşturuyor.
Aynı zamanda Sason çayı, Batman çayını besleyen en önemli çay.
Lağım suyunun aktığı Sason çayı, merkez köyler olmak üzere bir çok köyü etkilemektedir.
Belediye çöplüğünün de Sason çayına akan derenin yakınında olması nedeni ile rüzgar ve yağışlarla çöplerin de Sason çayına karışması sonucunda ortaya ciddi bir su kirliliği çıkmaktadır.
Neslinin tükendiği sanılan Batman Bantlı Çöpçü Balığı, 47 yıl sonra Sason çayında görülmesi Sason çayının kurtarılmasına yetmedi.
Leonardo DiCaprio, 7 dilde yayın yapan Mongabay Gazetesi’nin de, dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olduğu belirtilen ‘Batman Bantlı Çöpçü Balığı’nın (Paraschistura chrysicristinae) 47 yıl aradan sonra Batman ’ın Sason Çayı’nda görüldüğü haberini takipçileriyle paylaşması da Sason çayının kurtarılmasına yetmedi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında da çaylarımızı bu duruma getiren, çaylarımızın çevresini , yaşam alanlarımızı yaşanmaz hale getirenler, günün anlam ve önemini belirten mesajlar yayınlamasınlar lütfen.
Önceliğimiz bu çayları kurtarmak olmalı. Zaten kum ocakları ile delik deşik edilmiş ekosistemi bozulmuş bu çaylar var. Doğal yaşam büyük zarar görmüş. Kanalizasyondan gelen kirlilik ise daha da büyük zarar veriyor. Bu zararın giderilmesi için kanalizasyon suyu için bir çalışma yürütülmeli. Bu su çaylara direk döküldüğünde hem çevreye kötü bir koku yayıyor hem de canlılara zarar veriyor. Doğal yaşamı yok etmiş oluyor.
Sevgi ile temiz bir çevre ile kalın, hoşça kalın…
Yorumlar kapalı.