Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yüzlerce kişinin beyin taramalarını inceleyerek sigara ile ilgili dikkat çeken sonuçlar elde etti. Bilim insanları, elde edilen bulguların nikotin bağımlıları için yeni tedavilerin kapısını aralayabileceğini belirtiyor.
Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 800’den fazla kişinin beyin taramalarını inceledi. Çalışma, beynin nikotine nasıl bağımlı hale geldiğini ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarında; sigara içenlerin frontal lobda, sol ventromedial prefrontal korteks adı verilen daha küçük bir bölgeye sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu bulgusu yer aldı.
Sigaraya başlamaya neden olan ne?
Beynin bu bölümü kural çiğnemeye yatkınlıkla bağlantılı ve çalışma, daha küçük bir loba sahip olan kişilerin kurallara uymamaya daha yatkın olduğunu ortaya koydu. Fakat bulgular, beyindeki aynı bölgenin sağ tarafının da sigaradan etkilendiğini ortaya çıkardı. Bu bölüm, iradenin kontrolünde ve haz duygularının tetiklenmesinde rol oynuyor. Taramalar sırasında sigara içenlerde bu bölgenin küçüldüğünü tespit etti.
Konuyla ilgili The Telegraph’a açıklama yapan Cambridge Üniversitesi’nden çalışma yazarı Profesör Barbara Sahakian, “Sol ventromedial prefrontal kortekste gri madde hacminde bir azalma vardı, bu da muhtemelen dürtüsel davranışlara ve sigara içmeye başlamaya yol açan kural ihlallerine neden oluyor” diye konuştu.
Sahakian, sigara içmenin sağ ventromedial prefrontal kortekste beyin gri madde hacminde azalmaya yol açtığını belirterek, “Bu da duyu arayışı ve gelecekte sigara içmeyi pekiştiren ve sürdüren deneyimlerle ilişkilidir. Bu da sonunda bağımlılığa yol açar” dedi. Nature Communications’da yayınlanan çalışmada, insanlar sigara içmeye başladıktan sonra meydana gelen beyin değişiklikleri incelendi ve nikotinin önemli değişikliklerle ilişkili olduğu görüldü.
Elektronik sigara bağımlılığı
Çalışma sadece sigara içimini incelemiş olsa da bilim insanları beyindeki değişikliklerin elektronik sigaradan da kaynaklanabileceğini düşünüyor. Profesör Sahakian The Telegraph’a verdiği demeçte “Sigara içiminde bulduğumuz nikotin etkisi e-sigara için de geçerli olabilir. Hem e-sigaralar hem de normal sigaralar nikotin içerir. Nikotin büyük bir bağımlılık yapıcı. Ergenlerin elektronik sigaraya bağımlı hale gelmesi konusunda giderek artan bir endişe var” diye konuştu.
Bilim insanları, insanların sigaraya nasıl başladığını ve bırakmayı bu kadar zorlaştıran şeyin altında yatan nörolojik bir mekanizma keşfettiklerine inanıyor. Ekip, nikotinin zihni nerede ve nasıl çarpıttığını artık bildiklerini ve bağımlılığı tedavi etmenin mümkün olabileceğini söyledi. Makalelerinde, psikotrop ilaçlar gibi bazı tedavilerin beynin küçülmesini durdurabileceğini veya ön lobun normal çalışmasını sağlayabileceğini yazıyorlar. Ekip, bir başka seçeneğin de beynin bu bölgesini bağımlılık için potansiyel bir tedavi olarak hedeflemek için beyin-zapping teknolojisini kullanmak olabileceğini ekledi.
Yorumlar kapalı.