Maraş merkezli depremlerin etkilediği kentlerden biri de Batman. Onlarca binanın hasar gördüğü kent merkezinde vatandaş, olası bir depremde nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağını merak ediyor. Batmanlıların merak ettiği soruları TMMOB Batman İKK Sekreteri Vahdettin Tüzün cevapladı.
BATMAN ZEMİN YAPISI NEDENİYLE DEPREMİ YOĞUN HİSSEDİYOR.
Tüzün, Maraş depremlerinin Batman’ı hem hasar hem de psikolojik olarak kötü etkilediğine dikkat çekerek, “Batman zemin yapısı nedeniyle depremi yoğun hissediyor. Özelikle Batman merkezde yeraltı suyunun yüksek olması, deprem anında sarsıntının daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Batman jeolojik yapısının acilen incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor’’ dedi.
Batman’ın depremi yoğun hissetmesinin birinci deprem bölgelerine yakın olmasından kaynaklandığını belirten Tüzün, Maraş ve Hatay merkezli depremlerle bunu bir kez daha gördüklerini ifade etti.
Batmanlıların en çok dillendirdiği olası Bingöl depremin Batman’a ciddi etkisi olabileceğine dikkat çeken Tüzün, “Uzmanlara mutlaka kulak vermemiz gerekiyor. Maraş, Hatay depremleri öncesi uzmanların uyarıları oldu. Ama ne yazık ki işin ehli olan uzman, mimar ve mühendisleri dinlemediler. Bingöl’de büyük bir deprem bekleniyor. Batman’a etkisi daha çok olacaktır çünkü Batman, Bingöl’e Maraş’tan daha yakın.’’ Dedi.
Batman’ın yapı stokunun iyi olmadığı belirten Tüzün, 90’lı yıllardaki yoğun göç nedeniyle kentin biranda ve plansız bir şekilde büyüdüğünü hatırlattı.
Yapıların o dönem denetimsiz ve müessir mimarlıktan uzak yapıldığını söyleyen Tüzün, “Batman’daki kaçak yapılar da risk grubu içerisinde. Kaçak yapılar bilimsel ve müessir mimarlıktan uzak ve bu yapıların tamamı can sağlığı ve maddi kayıpların temelini oluşturuyor. Kontrol aşaması çok önemli, kontrol ve denetimlerin sıklaşması gerekiyor’’ dedi
SASON KOZLUK BİRİNCİ DEPREM BÖLGESİ
Bitlis, Lice, Kozluk gibi bölgelerde olası bir depremin Batman şehir merkezi için çok büyük risk teşkil ettiğine dikkat çeken Tüzün, “Sason, Kozluk birinci deprem bölgesi. Son yaşanan depremden sonra, fay hatlarının uzmanlar tarafından güncellenmesi gerekiyor. Çünkü bu depremler yeni fay hatlarının aktifleşmesi demek. Batman merkezde her ne kadar fay hattı görünmese de birinci deprem bölgesine 40-50 kilometre mesafede. Maraş merkezli depremin Adıyaman Gölbaşına etkisi gördük. Gölbaşı ile Batman’ın zemin yapısı bir ve yazık ki bahse konu yerlerde olabilecek bir deprem aynı etkiye neden olabilecektir.” Dedi.
BATMAN’DA BAZI YERLERİN TAŞINMASI GEREKEBİLİR
Batman’ın yapı stokunun acilen masaya yatırılması gerektiğine işaret eden Tüzün, binanın sağlamlığı kadar zeminin sağlamlığı da önemli olduğunu ve genel bir tarama yapılması gerektiğini ekledi.
Yer yer Batman’da bazı yerlerin taşınması bile gerekebilir diyen Tüzün, “Yapı durumumuzun stokunu önümüze net koymamız gerekiyor. Yapı durumumuz nedir, kaçak yapı dediğimiz kaç tane binamız var, eski mahallerde yapılan binaların durumları nedir? Bunları masaya koyup, güçlendirme gerekecek binaların güçlendirilmesi, yıkılması gerekenlerin yıkılması lazım’’ dedi
AĞIR HASARLI VE HASARLI BİNALAR BİRAN ÖNCE YIKILMALI
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğün hasarlı binaların tespit ve yıkımı için biran önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen TMMOB Batman İKK Sekreteri Vahdettin Tüzün, insanların hasarlı binalara girip çıktığını belirtti. Hatay ve Maraş’ta meydana gelen artçılarda hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatan Tüzün, “İnsanlar hasarlı binalara girerek eşyalarını çıkarıyor. Bu durum artçı depremlerin yaşandığı bu günlerde ciddi tehlike oluşturuyor. Bu binaların can kaybı ve bir faciaya sebebiyet vermeden yıkılması gerekiyor.
Yorumlar kapalı.