Bu köşede nasip olursa ara ara yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş, kentimize damgasını vurmuş isimlerin portresine de yer vermek isteriz.
Batman Üniversitesinde yaşanan hareketlilik ve yapılan icraatlar epeydir dikkatimi çekiyordu.
Bu haftaki yazımı izninizle bu konuya ayırmak istiyorum.
**
Prof. Dr. İdris Demir, 6 Şubat 2021 tarihinde Batman Üniversitesine rektör olarak atandı.
İdris Demir’in atanması, tıpkı demir perde ülkelerinin dağılması gibi bir etki yarattı kentte. Batman Üniversitesinde bir nevi gestapo-vari bir yapıdan söz edilir durulurdu.
İdris Demir’in üniversiteye rektör olarak atandığı gün kentte sevinç çığlıkları atıldı, kutlamalar yapıldı.
Buna en çok da akademik ve idari fark etmeksizin üniversite personeli sevindi.
Zira üniversite, üniversite olmaktan çıkmıştı, tıpkı bir yolcu treninin raydan çıkması gibi.
Şimdilerde İdris Hoca, o üniversiteyi raylarına oturtmaya çalışıyor, tam da olması gerektiği gibi bilim yuvasına dönüştürmeye çalışıyor.
Üniversiteyi asli kimliğine kavuşturmaya çalışan İdris Hoca kim peki?
Biraz tanıyalım.
**
1976 yılında Batman’da doğdu. İlk öğrenimini Batman Atatürk İlkokulu’nda; orta ve lise öğrenimini ise Diyarbakır Anadolu Lisesi’nde tamamladı.
Ortaokul ve lise yıllarını gurbette geçirmesine rağmen Diyarbakır’ın havasını, iklimini solumayı bildi; kentin ruhunu okudu. Kâh Ulu Cami’nin, kâh surların, Şeyh Mutahhar Cami’sinin gölgesinde büyük bir tarihin dinginliğine erdi.
Sonra Ankara elbette. Doğu’nun en büyük kentinden başkentler başkentine bir sefer…
Öğretmen olmayı düşündü lise sıralarındayken hep; o kutsal mesleği de seçti en sonunda…
Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’ne 1995 yılında kayıt yaptırdı. 1999 yılında büyük bir başarı derecesiyle buradan mezun oldu.
Hizmet etmesi gerektiğini düşündü memleketine… Ülkenin dört bir yanında çalışabilecek olmasına rağmen, sahil şeritlerinde denizin o biteviye huzuruna ermek yerine insanına hizmet etmeyi seçti. Sonra geldi Batman’a… Fen Lisesi’nde öğrencilere dokundu. Nice öğrenci mezun etti. O öğrenciler şimdilerde doktor, avukat, mühendis, öğretmen… Hepsi saygın konumlarda… İdris Hoca henüz öğretmen iken dokunmuştu onlara… Şimdi onlar da hocalarına vefa gösteriyor.
Sonra, öğretmenliğini daha ileri taşıması gerektiğini düşündü. Öğrenmenin sonu yoktu. O sonsuzluk denizinde yanmak için adım attı.
Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden olan Ortadoğu Teknik Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. Çok değerli hocalardan kabul aldı ve dersler gördü. Burada tamamladığı yüksek lisans eğitiminden sonra İrlanda’ya gitti.
İdris Hoca, sıcağın kavurduğu o çorak topraklardan yola çıkıp son derece eşit olmayan, dezavantajlı koşulları bertaraf ederek yakaladı başarıyı.
Kolay değildi o yolculuk.
Yokluklarla, engellerle karşılaştı. Ama bir kez olsun yılmadı.
Mücadelenin, azmin sonunda semereye ulaşacağını elbette biliyordu.
Nitekim öyle de oldu.
Dundee Üniversitesinde “Enerji, Petrol, Maden Hukuku ve Politikası Merkezi”nde ikinci yüksek lisansını tamamladı.
Bir iken, iki oldu lisansüstü eğitimi.
Sonra ülkesine döndü. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda doktora yapmaya başladı.
Geniş bir tecrübeye dayanarak doktora çalışmalarını sürdürdü.
Gün boyu öğretmenlik yaparken, geceleri uykusundan, ailesinden beri kalarak çalıştı. Gündüz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gençlere ders anlatıyor, gece sabah namazına kadar doktorasını tamamlamak için çabalıyordu.
O yıllardan kalan az uyku ile yetinme onda yaşam biçimine dönüştü.
Hiç kimse kolay kolay rahatından ödün vermez.
Ödün veren insanlar ise sıradan insanlar değildir.
2007 yılında doktorasını enerji ve petrol konularında kaleme aldığı ve Türkiye’nin petrol politikalarına etki eden tezini sundu.
Çok değerli ve tecrübeli hocalarla çalıştı.
Bir şeyin hakkını vermek onda takıntı halindedir. O yüzden çalışması alanında dünya çapında tanınan ve çalışmalarıyla saygınlık kazanan hocalardan kabul aldı; onların takdirini kazandı.
İdris Hoca, Milli Eğitim Bakanlığındaki görevinden ayrılarak 2009 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde çalışmaya başladı. 2013 yılına kadar burada çok değerli çalışmalara imza attı. 2019 yılına kadar ise İstanbul Medeniyet Üniversitesinde çalıştı. Rektör olarak atanıncaya kadar Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde görevine devam etti.
İdris Hoca’nın akademik ilgi alanları arasında enerji, diplomasi ve strateji çalışmaları bulunmakta olup ulusal ve uluslararası yayınevi ve hakemli dergilerde yayımlanan çok sayıda makalesi ve eseri bulunuyor.
2016 ve 2017 yıllarında Oxford Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.
Oxford nire Batman nire, diyebilirsiniz.
Ama bir gün yine Batman’a gelip insanına hizmet etmek istemişti hep…
Hayaliydi.
Bu hayali gerçek oldu.
Öncelerde koltuğa yapışan birileri bunu bir türlü havsalalarına sığıştırmış olamayabilirler…
Kumpas, iftira ve gerçeğe aykırı dosyalarla ayak kaydırmanın kitabını yazanlar; yalakalıkla, hileyle, düzenle tekrar atanacaklarını düşünseler de İdris Hoca, bir memleket sevdalısı olarak takdir edildi hep.
“Gitsin; Üniversite’ye, Batman’a, Bölge’ye ve Ülkeye hizmet etsin, biz ona güveniyoruz.” denildi ve denilmeye devam edildi.
Bu güven, son bir yıldaki icraatlarla boşa çıkmadı.
Çünkü o insanına ve memleketine sevdalı…
Yorumlar kapalı.