Depremde beslenme

featured

Afetlerde beslenme sorunlarının niteliği afetin türüne, süresine, etkilediği alanın büyüklüğüne ve afetten önce nüfusun beslenme durumuna bağlıdır. Her türlü afet ulaşım sistemlerini, iletişimi, sosyal ve ekonomik rutinleri alt üst edebilir.
-Dolayısıyla, gıda depoları mevcut olsa bile, nüfusun bunlara erişimi olmayabilir. Afetten etkilenen nüfusun yetersiz beslenmesini önlemek ana hedeftir. Bununla birlikte, afet öncesinde var olan veya akut hale gelen ve yardım operasyonları sırasında ortaya çıkacak olan yetersiz beslenme vakalarının tedavisi ve yönetimi için planlama yapılması gereklidir. Depremde öncelik tanınması gereken gruplar bebekler, hamile kadınlar, hastalar ve yaşlılardır.

-Doğal afetlerde yaşamı sürdürmek ve sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken dört temel nokta vardır:

1) Yeterli suya ulaşılması,
2) Yeterli enerji, yeterli protein ve yeterli vitamine ulaşabilmeleri için yeterli besine ulaşılması
3) Hijyenik besine ulaşabilmeleri
4) Mümkün olduğunca fiziksel olarak aktif kalmalarıdır. Özellikle, doğal afetten hemen sonraki dönemden yardım malzemelerinin acil durum barınaklarına dağıtıldığı zamana kadar, gerekli minimum su ve besin gereksinimlerinin güvence altına alınması öncelikli olmalıdır.

Depremde beslenmeSu:

– Doğal afetlerden sonra ortaya çıkan sorunlardan biri de su kaynaklarının kesilmesi nedeniyle suya erişimin kısıtlanması, daha çok kuru gıda tüketilmesi nedeniyle besinlerden elde edilen su alımının azalması ya da banyo ortamının sağlıksız olması, kapı dışındaki tesislere erişimin biraz uzakta olması gibi nedenlerle insanların idrara çıkışı azaltmak için su alımını azaltmasıdır.
Ayrıca, yaşlıların ağız kuruluğu hissine karşı duyarlılıklarının azalması nedeniyle su alımını azalttıkları ve idrar kaçırma sorunlarından kaçınmak için su içmekten kaçındıkları da gözlenebilir.

Yetersiz su alımı:

-Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması
-Kabızlık
-Kalp-damar hastalıkları ve derin ven trombozu/ pulmoner emboli riskini artırdığından, aktif olarak su alınması zorunludur. Bir doğal afetten hemen sonra yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi

Gıda Sıkıntısı:

-Sebze ve meyveye ulaşılamadığı için soğuk algınlığı, öksürük, kilo kaybı, mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları ve duygu durumu bozukluğu gibi şikayetlerin sayısının arttığı gösterilmiştir.
-Taze meyvenin muhafazası zor olabileceği için kuru meyvenin bölgeye ulaştırılması tercih edilebilir.
-Sıcak yemek servisinin yapılamadığı bölgelerde protein kaynağı olarak balık konserveleri tercih edilebilir; protein kaynağı besinlere ulaşılamadığı zamanlar için bitkisel protein kaynağı besinler tercih edilebilir. Bu durumda da kurubaklagil konserveleri ön plana çıkar.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!