Diyarbakır’da 14 yıldır dinmeyen acı: Ceylan Önkol’un failleri bulunmadı

featured

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı Şenlik Mahallesi’nde hayvan otlatırken havan mermisiyle vurulan Ceylan Önkul’un failleri 14 yıldır bulunamadı. Anne Saliha Önkol, barış ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Şenlik Mahallesi’ne bağlı Hanbaz mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde havan mermisiyle vurulan 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümünün üzerinden 14 yıl geçti. Hayvan otlatırken yaşamını yitiren Önkol’un failleri aradan 14 yıl geçmesine rağmen bulunmadı.

Skandal rapor: ‘Devletten tazminat alabilmek için kendilerini mağdur gösterdiler’

Önkol’un ölümüne dair hukuki süreç ihlallerle başladı. Önkol’un öldürüldüğü alanı incelemekle görevli savcı, olay yerine “can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle 3 gün sonra gitti. Bölgedeki bulgular Lice Cumhuriyet Başsavcılığına verildi. Olaya dair hazırlanan asker ve polis raporlarında, Önkol’a tahra (eğri budama bıçağı) ile vurulduğu iddia edildi. Jandarma yetkilisi Yüksel Şanlıtürk’ün hazırladığı raporda, Önkol ailesinin “devletten tazminat alabilmek için kendisini mağdur gibi gösterdiği” suçlaması yer aldı.

Aile AİHM’e başvurdu

ceylan-onkol.jpg

Önkol ailesinin avukatları, 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. Avukatlar, Mayıs 2012’de de soruşturmanın etkin ve tarafsız yürütülmemesi, soruşturmanın derinleştirilmesine yönelik taleplerin reddedilmesi, aradan geçen süreye rağmen dava açılmaması ve şüphelilerin bulunmaması nedeniyle tekrar AİHM’ye başvuru yaptı. AİHM, 17 Ocak 2017’de Önkol ailesinin başvurusunu sonuçlandırdı ve “etkin soruşturma ve yaşam hakkı açısından ihlal olmadığına” karar verdi.

İdare yüzde 90 kusurlu bulundu

Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Nisan 2014’te Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili başlattığı soruşturma dosyasında “daimi arama kararı” verdi. Karar Danıştaya taşındı. Danıştay, 16 Mayıs 2019’da Önkol’un ailesine tazminat ödenmesi kararını bozdu, tazminat davasının “kusursuz sorumluluk” ilkesi veya “hizmet kusuru” ilkesi kapsamında görülmesi gerektiğine hükmetti. Bunun üzerine İdare Mahkemesi, 8 Mart 2021’de aileye toplamda 283 bin TL ile maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Olayda Önkol’un yüzde 10, idarenin ise yüzde 90 kusurlu olduğu kararlaştırıldı.

İçişleri Bakanlığı: Kusurumuz yok

Hem Önkol ailesi avukatları hem de Bakanlık avukatları bir kez daha Danıştaya temyiz başvurusunda bulundu. İçişleri Bakanlığı, Danıştaya yaptığı temyiz başvurusunda, olayda “kusurlarının” bulunmadığını iddia etti.

14 yıl geçti, Önkol ailesinin acısı dinmedi

Önkol’un ölümüne dair davada “daimi arama kararı” sürüyor. Ailenin acısı ise aradan 14 yıl geçmesine rağmen dinmedi. Aile, 14 yıldır kızları için adalet arıyor.

‘Olan çocuklara oluyor’

Anne Saliha Önkol, “Bin yıl geçse de Ceylan’ı unutturmayacağım. 14 yıl geçti. Kızım nasıl öldürüldü, kimler öldürdü, hiçbir şey bilmiyoruz. Şimdiye kadar faillerinin bulunması lazımdı. Hangi ülkede olursa olsun; artık savaşlar bitsin, barış istiyoruz. Bu savaşlarda olan çocuklara oluyor” ifadelerini kullandı.

Kızlarından geriye kalan 7 yaşında çektirilmiş fotoğrafını evin bir köşesinden hiç indirmeyen aile, failler bulununcaya kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. (MA)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!