Diyarbakır’da bir araya gelen 419 kuruluş, Suriye’deki Kürt bölgesi için statü talebinde bulundu. Aralarında DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Emek Partisi’nin (EMEP) de yer aldığı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin tanınması ve bölgedeki hakların korunması için çağrı yaptı.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda, Özgür Kadın Hareketi aktivisti Zeryam Işık Yıldız, kurumlar adına hazırlanan açıklamayı okudu. Yıldız, Ortadoğu ve özelde Suriye’deki gelişmelerin, tek ulusa dayalı yönetim projelerinin sürdürülebilir olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Suriye’de çözüm, halkların kendi coğrafyalarında yönetim hakkına sahip olmasıyla mümkün olabilir” dedi.
‘Rojava’daki demokratik model barışın anahtarıdır’
Yıldız, Rojava’da kadınların öncülüğünde oluşturulan yönetim modelinin son 10 yılda halklara barış ve huzur sunduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu modeli ortadan kaldırma politikalarının ise ne Türkiye’de ne Suriye’de Kürt meselesine çözüm getirdiğini ifade ederek, bu durumun Kürt sorununu uluslararası bir mesele haline dönüştürdüğünü söyledi.
Toplumların statüsüz yaşama tahammülü kalmadı
Rojava Toplumsal Sözleşmesi’nin giriş bölümünden alıntılar yapan Yıldız, bölgede din, dil, ırk, cinsiyet ve inanç ayrımı olmaksızın eşit bir toplum yapısının oluşturulması gerektiğini hatırlattı. Kürtlerin yanı sıra Araplar, Süryaniler, Türkmenler ve Çeçenler gibi bölge halklarının demokratik bir yönetim için ortak yaşam değerleri etrafında birleşmesinin önemine dikkat çekti.
Yıldız, açıklamasında şu çağrıda bulundu:
“Bölgede yaşayan halkların statüsüz yaşamaya tahammülü kalmamıştır. Kürt meselesinin demokratik çözümü, Ortadoğu’da barışı sağlayacak en önemli adımlardan biri olacaktır. Tüm ilgili tarafları Kuzey ve Doğu Suriye yönetimini tanımaya ve bu demokratik yapının korunması için destek olmaya davet ediyoruz.”
Yorumlar kapalı.