Eğitim Sen Batman şubesi yeni eğitim öğretim yılına ilişkin bir açıklama yaptı.
Eğitim Sen Batman Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, bu yıl sağlığın korunmasının öncelikli hedef olduğu, yüz yüze bir eğitimin hayata geçirildiği bir yıl olmasını temenni edilirken, Kürtçe diline yönelikte talepler dile getirildi.
Yapılan açıklamada, “Dil, bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şeyi ifade eder. Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır. Bireyin anadili dünya ile ilk iletişim kurma sürecinde edinip öğrenmeye başladığı ve dolayısıyla kimliğinin, kişiliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Dil hakkı, yaşam hakkı kutsaldır. Hiç kimsenin bir başkasının dilini yasaklamaya hakkı bulunmamaktadır. Ancak günümüzde pek çok dil yok olma/edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulmaktadır. Modern yaşamın doğal akışı içinde kullanılmaktan vazgeçilen o dili kullanan toplum fertlerinin azalmasıyla, artık kullanan kalmadığı için kendiliğinden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dillerin yanı sıra bir de konuşuldukları ülkelerin devletlerince yasaklandığı için gelişmesi engellenen bu nedenle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan diller bulunmaktadır. Yeryüzüne insanlığın ortak kültürel zenginliğinin birer parçası olan dilleri tehlikeli gören egemen ülkelerin yasakçı zihniyeti nedeniyle Yok edilmek durumu ile karşı karşıya olan dillerden biride Kürtçedir.
İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim istiyoruz. Bu talep Eğitim Sen’in tüzüğünde de yazılıdır. 4+4+4 eğitim sistemi ile getirilen 1 saatlik seçmeli Kürtçe dersi Kürt vatandaşların taleplerini karşılamaktan uzak olsa bile, bu bile Kürt çocuklarına reva görülmektedir. Eğitim Sen olarak; Tüm eğitim süreci boyunca tüm yurttaşlara anadilde eğitim hakkının verilmesini istiyoruz. Tüm bilimsel ve insani çalışmalar anadilde eğitimin gerekliliğini ortaya koymuştur. Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde öğrencilerin sınavlarda başarısız olmasının nedeni bir çok neden olmakla beraber temel etken anadilde eğitimin olmayışıdır. Anadilleri farklı olan çocuklar eğitimin bilhassa ilk kademesinde ciddi öğrenme sorunları ve akademik başarısızlık yaşamaktadırlar. En etkili ve başarılı eğitimin kendi anadilinde eğitim olduğu çok açıktır. Bu nedenle Batman Eğitim Sen şubesi olarak diyoruz ki Anadilde Eğitimin önündeki tüm yasal ve anayasal engeller kaldı Tüm diller için var olma ve gelişme olanakları sağlanmalı, her çocuk anadilinin dışlanmadığı bir ortamda büyümeli ve eğitilmelidir.” denildi.
Yorumlar kapalı.