Eğitim Sen Batman: Hiç kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz

featured

Liseye Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklamasının ardından istediği liseye yerleşemeyen adayların, LGS ikinci tercihlerinin sonuçları da açıklandı.

Buna göre 9 Ağustos’tan sonra yerleşmeler sona erdi. Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler 20 Ağustos’a kadar İl/ilçe Yerleşme ve Nakil komisyonları marifeti ile herhangi bir okula yerleştirilecek.

Konu ile ilgili Eğitim-Sen Batman Şubesi açıklama yaptı. Şube başkanı Nurettin Şimşek’in yaptığı açıklamada “öğrencilerin daha çok Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerini tercih ettiğini açıkça görmekteyiz. Ancak öğrencilerin, okullara ilgi ve isteklerine göre dengeli bir şekilde yönlendirilmesi yapılamadığından, bu yılda da binlerce öğrenci yine istediği okula yerleşemedi.2021’de 8.sınıftan 1 milyon 243 bin 830 öğrenci mezun olmasına rağmen, sınava toplam 1 milyon 38 bin sınava girmiş. 205 bin 830 öğrenci sınava girmemiş. Yani sınavdan umudunu kesmiş. Sınava girenlerin de sadece %34’ü istediği bir okula yerleşmiş.” Sözlerini dile getirirken yapılan açıklamanın devamında şunlar dile getirildi:

BU PLANSIZLIK BİR AN EVVEL GİDERİLMELİDİR

Bu tablonun ortaya çıkmasının en önemli nedeni, öğrencileri ilgi, istidat ve kabiliyetlerinin keşfedilmesi, etkili rehberlik ve doğru yönlendirmenin yapılamamasıdır.4+4+4 sistemi ve Mevcut LGS sistemi İktidarın imam hatip dayatmasına göre dizeyin edildiğinden bu tablonun ortaya çıkmasının bir diğer sebebi de bu garabet sitemdir. Batman’da bulunan 70 lisenin 16 tanesi İmlam Hatip lisesidir. İmam Hatip liselerinde sınıf mevcudu 14 iken, Akademik liselerde bu oran 32’dir.Buna rağmen imam hatip ortaokullarından mezun öğrencilerin %48’i bir akademik liseyi tercih etmiştir. MEB yöneticilerin ideolojik körlükten bir an evvel kurtulmaları ve bu giderilmesi gerekmektedir.

FETÖ SİSTEMİNDEKİ BU ISRARI ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ

4+4+4 Eğitim sistemi sorundur. Bu sistem eğitim-öğretimin tüm bileşenleri ile konuşulmadan o dönem MEB’de etkili olan FETÖ’nün dayatmasıyla getirildi. Meclisteki tüm muhalif partilerin, Malum Sen’in dışındaki tüm Eğitim sendikalarının muhalefetine rağmen getirildi. Bu sistem O dönem MEB’de etkili olan FETÖ’nün talep etmesiyle ile çıkarılan bir sistem olduğunu hatırlatırız. Bundan kaynaklı her yılı binlerce öğrenci örgün eğitimin dışına çıkmaktadır. Her platformda FETÖ ile mücadele ettiğini söyleyen iktidarın bu sitemden de bir an evvel vazgeçmesi gerekir. Aksi halde bu ülkenin geleceği olan gençlerimizi kaybetmeye devam edeceğiz. Bu sistemde geçen yıl ortalama 500 bin öğrenci ya özel okullara gitti yâda herhangi bir liseye kayıt yapamadığı için, örgün eğitimin dışına çıktı. Okul dışına itilen her öğrencinin geleceğimiz için ciddi bir tehdit olduğunu görmek için kâhin olmaya gerek yoktur.

HER ÖĞRENCİNİN İSTEDİĞİ OKULDA EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRME HAKKI VARDIR.

9 Ağustos’tan, Merkezi yürütülen yerleşme sureci tamamlanacak. Hiç bir okula yerleşmeyen öğrenciler il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca başvuruları alınacak ve 20 ağustos 2021 de yerleştirme süreci tamamlanacak. ’İl Yerleştirme ve nakil Komisyonu’ geçen yıllarda olduğu gibi Akademik liselerde boş kontenjan kalmadı, ‘Ya İmam Hatip ya Meslek Lisesi’ tercihinden başka seçenek sunmaması kabul edilemez bir tutumdur. Bu Yanlış okullaşma politikası nedeniyle öğrencilerimiz ya özel öğretime mecbur bırakılmakta ya da örgün eğitim dışına çıkmaktadır.4+4+4+ sisteminin başladığı günden bu yana 1 milyon 400 bin öğrencimizin örgün eğitim dışına çıktığı, yüz binlerce öğrencimizin talep doğrultusunda akademik liselere yerleşilmediği için okul dışına itildi. Bu sistemden dolayı Açık liseler son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlandı. Öğrencilerimizin özgür iradeleriyle açık liselerde okuyabilir, ama maalesef bir çok öğrencimiz çocuk işçiliğiyle, küçük yaşta çalışmalarıyla, ekonomik problemlerle ve doğru yönlendirmemeyle açık liselere gitmek zorunda kalıyor. Oysa Anayasamızın 10. Maddesi Özgül ayırımı yasaklar. yani maddi hukukun eşitlik ilkesi gereği ’şekli yükümlülüklerde, yetkilerde ve sorumluluklarda ,fırsatlarda ve hizmetlerde eşit davranma zorunluluğu olduğunu belirtiriz’ Bu anlamda ülkeyi yönetenlerin üzerine yemin ettikleri anayasa ve yasalara uygun hareket etmeleri bir zorunluluktur. Bu çerçevede Anayasamızın 42. Maddesini MEB ve Batman İl milli eğitim Müdürlüğü yetkililerine hatırlatırız. Eğitim Sen olarak da herkes için kamusal, parasız, laik, bilimsel ve anadilinde eğitim için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

 

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!