DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümünde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iktidarın deprem sonrası taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın farklı platformlarda dile getirdiği 31 vaadi hatırlatan Ekmen, afet yönetimi konusunda söz verilen adımların atılmadığını vurguladı.
“Afet yönetimi politika kurulu nerede?”
Ekmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında Afet Yönetimi Politika Kurulu’nun kurulacağını duyurduğunu ancak bu kurulun faaliyetlerine dair herhangi bir bilginin paylaşılmadığını söyledi. 2023 yılında çıkarılacağı belirtilen doğal afetler ve fay yasasının ise hâlâ Meclis’e gelmediğine dikkat çekti.
“Depremde 53 bin 537 vatandaşımızı kaybettik”
Depremin Türkiye için büyük bir felaket olduğunu hatırlatan Ekmen, 11 ilde 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 vatandaşın ise çeşitli sakatlıklarla yaşamını sürdürdüğünü ifade etti. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığını belirten Ekmen, afet yönetimi konusunda Türkiye’nin 1999 depremlerinden ders alması gerektiğini ancak verilen vaatlerin çoğunun yerine getirilmediğini söyledi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 sözü yerine getirilmedi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem sonrası yaptığı açıklamalarda, özellikle konut inşası ve altyapı iyileştirmeleri konusunda önemli sözler verdiğini belirten Ekmen, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Cumhurbaşkanı, temel atma törenlerinde, grup toplantılarında ve kabine toplantılarında depremzedelere çeşitli taahhütlerde bulundu. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaya göre, bu vaatlerden 31 tanesi tamamen ya da kısmen yerine getirilmedi. Örneğin, bir yıl içinde 319 bin, toplamda 650 bin konut yapılacağı söylenmişti. Ancak ilk yıl sadece 46 bin konut tamamlandı. Kurası çekilmiş ama hâlâ sorunları devam eden konutlar var.”
“Doğal afetler yasası ne zaman meclis’e gelecek?”
Ekmen, deprem sonrası alınması gereken önlemlerle ilgili iktidarın vaatlerini de hatırlatarak, şu soruları yöneltti:
- Ulusal Risk Kalkanı Projesi hangi aşamada?
- Afet Yönetimi Politika Kurulu neden hâlâ aktif değil?
- Fiber altyapı ve GSM şebekeleriyle ilgili verilen sözler neden tutulmadı?
- Doğal afetler ve fay yasası, 2023’te çıkarılacağı söylenmesine rağmen neden Meclis’e gelmedi?
Ekmen, özellikle GSM operatörlerinin fahiş fiyat artışlarına rağmen, afet anında iletişimi güçlendirecek altyapı iyileştirmelerinin yapılmadığını belirterek, vatandaşların bu konularda bilgilendirilmediğini dile getirdi.
“Deprem için dirençli şehirler projesi hayata geçirilmedi”
Ekmen, AK Parti’nin 2023 beyannamesinde yer alan Dirençli Şehir Konut Finansman Modeli hakkında da herhangi bir somut adım atılmadığını söyledi. Ayrıca, Dijital Yapı Bilgi Bankası projesinin iki yıl içinde tamamlanacağının vaat edildiğini ancak bu konuda da herhangi bir gelişme yaşanmadığını ifade etti.
“İstanbul için hangi hazırlıklar yapıldı?”
Olası büyük İstanbul depremine karşı ne gibi hazırlıkların yapıldığına dair kamuoyunun bilgilendirilmediğini belirten Ekmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kendi evini dönüştürmek isteyenler için yeni arsalar tahsis edileceği vaadini de hatırlatarak, bu konuda hiçbir gelişme yaşanmadığını söyledi.
“İktidar, depremzedelere verdiği sözleri yerine getirmedi”
Son olarak, verilen sözlerin büyük çoğunluğunun yerine getirilmediğini belirten Ekmen, iktidarın halkı bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut tablo karşısında afet yönetiminin yetersiz kaldığını söyleyen Ekmen, iktidarın verdiği sözlerin takip edilmesi ve gerekli önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti.
Yorumlar kapalı.