Dünyanın en pahalı ve lezzetli bifteği hangisidir? Bazı espirilere konu olan, bazı şeflerin yapmakla övündükleri, bazı kesimlerinde maddi durumlarını belirtmek için tükettiklerini belirten et hangisidir?
Evet bu et kilosu yaklaşık 1200- 1500 dolar olan, kobe etidir.
Kobe eti, Japonya’nın Kobe şehrinde Hyogo bölgesinde özenle beslenen büyükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı bir et türüdür. Kobe etini görenler öncelikle fiyatına şaşırıyor ve daha sonra sinirsiz etlerin güzelliği karşısında hayrete düşüyor. Kobe etinin özelliklerinden biri de ette yok denilecek kadar az sinir bulunmasıdır. Yumuşak ve yağlı etler arasında adını en çok doyuran bir et seçeneğidir.
Kobe eti lezzetini, hayvanların stresten uzak yaşamasından almaktadır. Gayet rahat bir şekilde beslenen ve istedikleri zaman dolaşan bu hayvanların keyfi, etlerinin lezzetine de yansımaktadır. Kimi zaman müzik terapisi de uygulandıkları için huzurlu hayvanlardan, verimli etler elde edilmektedir.
Bu etlerin en önemli özellikleri kassız ve damarsız bir yapıya sahip olmaları sayesinde yumuşak ve lezzetli bir tada sahip olmalarıdır. Kimileri bu hayvanların arpa suyuyla beslendiğini söylese de bunu kanıtlar nitelikle deliller yoktur. Bilinen gerçekler bu hayvanların sessiz, sakin, temiz ve bol ot çeşitliliğine sahip ortamlarda yetiştirilmesidir.
Peki bu sığırlar hangileridir? Wagyu ( Wagyū, “Japon sığırı”), Japonya’da geleneksel üretimi yapılan 4 sığır ırkından biridir. Genetik olarak mermerlenmeye (kırmızı et arasında sık ve yoğun beyaz yağ katmanları oluşmasına) yatkındır ve yüksek oranda doymamış yağa sahiptir. Bu wagyu sığırlarından elde edilen et, kalitesiyle bilinir ve yüksek bir fiyata satılır, bu yüzden ince dilimlenip küçük porsiyonlarla ve birçok başka yemeğin yanı sıra servis edilir.
Büyük baş hayvanlara masaj yapmak veya bira içirmek gibi uygulamaların et kalitesini artırabileceği düşüncesi, yanlış anlaşılmanın sonucu birer efsanedir.
Bu etler her ne kadar sadece Japonya da yetiştiriliyor olarak bilinse de Amerika, kanada, İngiltere ve Avustralya’da da bu sığırlar özel olarak yetiştiriliyor.
Peki bu etler nasıl pişiriliyor. Diyeceksiniz nerden bulacak ki millet pişirsin!
Varsayalım buldunuz veya bir mekanda çalışıyorsunuz pişirmeniz gerekti, bu eti en güzel ızgarada sadece tuzla biftek şeklinde pişirmeniz gerekiyor. Her iki tarafı da etin kalınlığına göre çok pişmeden ve etin yağını çok akıtmadan pişirmeniz gerekmektedir.
Dünyada tatmaya değer birçok lezzet bulunmak. Bu lezzetlerin en güzelini maalesef zengin kesimler tatmaktadır.
Herkesin normalde olsa et yiyebilmesi dileklerimle…
Yorumlar kapalı.