Eşbaşkan Gülistan Sönük: Sorgulayan hesap soran ahlaki politik bir toplum iddiasındayız

adsads

Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük Batman’da yayın yapan radoylardan biri olan Radyo 72 Frekans’a katılarak Sunucu Erkan Ekmen’in sorularını yanıtladı. Bir saati aşkın programda merak edilen pek çok konuya ilişkin bilgiler veren Eşbaşkan Gülistan Sönük, “Batman halkının hizmetlerin en iyi ve en güzeline layıktır, sorgulayan hesap soran ahlaki politik bir toplum iddiasındayız. Kentimizi bu beş yıl süresince kadın bakış açısıyla yeniden inşa edeceğiz” dedi.
İşte Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük’ün radyo programında gelen sorular ve verdiği yanıtlar…

Seçimleri kazandığınız süreçten bu zamana kadar neler yaptığınız ile başlayalım mı?

Elbette. Seçim sonrasında beş aylık bir çalışma sürecimiz oldu. Bunu defalarca dile getirdik ancak belediyenin gerçekliği şu; Bir enkazı devraldık. Hem maddi hem manevi hem de sosyolojik bir enkazı devraldık. Belediyemizi 3 milyar 54 milyon borç ile devraldık ve bu sadece maddi boyutu. Bizi daha çok üzen, yoran kısmı hem toplumda yaratmış olduğu tahribat hem de belediyenin bütünü içerisinde yaratılan tahribat. İmar planından tutalım da bir iş makinasının bozulup tamir edilmemesine kadar. Yani aklınıza gelebilecek her yerde bir tahribat söz konusu. Bu durum halkın sorunlarını çözmede bizim zamanımızı alıyor ya da gecikmemize sebep oluyor. Göreve gelir gelmez yönetim kadrolarımızı oluşturduk ve halkın öncelikli sorunlarının ve beklentilerinin tespit edilebilmesi için kentin nerdeyse tamamında halk toplantıları gerçekleştirdik. Kısa vadede çözebildiğimiz sorunları çözerken orta ve uzun vadede çözülecek olan sorunlar için de çalışmalara başladık.

Kentte büyük bir su sorunu var. Bu sorunun yaşanmasının sebebi nedir? Çözümü noktasında nasıl çalışmalar yürütülecek?

Şu an da kentin en büyük sorununun su sorunu olduğunun farkındayız. Kentin 30 yıllık bir su altyapısı var ve bu altyapı oluşturulurken kentin o zamanki nüfusu baz alınarak yapılmış. Şu an nüfus yirmi katına çıkmış vaziyette ve kent hala aynı altyapıyı kullanmakta. Su ve altyapı yetersiz kaldığı için basıncı arttırmak durumunda kalıyoruz. Bu durumda boruların patlamasına sebep oluyor. BASKİ Müdürlüğünün ise sadece bir kepçesi var ve trafiği de işin için katarsak şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmesi bir buçuk saati buluyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında yeni bir ihaleye çıkmak neredeyse imkansızdı. BASKİ Müdürlüğümüzün ihalesi ise 2,5 aydan fazla bir süre bakanlıkta bekletildi ve bu sorun gittikçe derinleşti. Kentin birçok bölgesinin de kayyum döneminde ranta dayalı olarak imara açılması altyapı sorunlarının daha da artmasına sebep oluyor. Cigerlo, Memur-Sen Toki ve Hasankeyf yolunda imara açılan bölgelerde daha önce herhangi bir altyapı çalışması yapılmadığı için buranın sorunlarıyla da karşı karşıya kaldık. Bunun gibi birçok sorun var ama biz bunların çözümü için de çaba içerisindeyiz.

Kayyum döneminde yaşanan bir sel felaketi vardı. Bölge ile ilgili çalışmalarınız neler? Tekrardan böyle bir vakanın yaşanmaması için gerekli önlemler alındı mı?

Sel felaketinin yaşandığı bölge kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmiş. Bazı yerler boşaltılmış, bir park alanı yapılmış ama devamının da yapılması gerekmekte. Bölgede kamulaştırma yapılmış ancak değerinin altında ücret ödendiği için vatandaşların bir kısmı haneyi boşaltmak istemiyor. Hane boşaltılmadığı için yıkım da gerçekleşemiyor. Bu da bölgede sorunun daha da derinleşmesine sebep oluyor. Sel felaketinin yaşandığı alana gittiğimizde ‘kışın kimseye geçmiş olsuna gelmek istemiyoruz’ dedik. Dolayısıyla bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Fakat bölgede DSİ’ye ait bir kanal var ve kanalın üstü örtülmüş durumda. Normalde DSİ yönetmeliğine göre kanalın üstünün kapanmaması gerekiyor çünkü olası bir durumda taşıp patlama ihtimali var. Olası bir sel durumunda açık olan kanala müdahale etmek daha kolaydır. Ancak bu sorunu kanalın üzerini kapatarak daha da derinleştirmişler.
Çok büyük oylar aldığınız mahalleler var. Halk tarafında bu bölgelerde belediyenin eksiklileri olduğu düşünülüyor. Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Yoksul mahalle dediğimiz mahallerin geçen 4 yıllık süre zarfında ihmal edildiğini düşünüyoruz. 2019 sonrası süreçte bu mahallelerin sorunları çözülmek istense çözüme kavuşturulurdu. 3 milyar 54 milyon TL’nin çeyreği ile sadece bu mahallelerin değil bütün bir kentin altyapı sorunu çözülürdü. Ancak bunu bilerek tercih etmediler. Daha çok kendi yandaşlarını kayırma kendi yandaşlarına bir şeyleri peşkeş çekme derdindeydiler. 2019’da bizim arkadaşlarımız seçildiğinde 5 yıllık stratejik planlarına bu sorunları eklemişlerdi. Kayyum atandıktan sonra bu projelerin tamamı askıya alındı fakat arkadaşlarımızın bıraktığı yerden biz devam edeceğiz. Kentin birçok mahallesi özellikle de yoksul mahalle dediğimiz mahallelerde yollar hep çukur ve yıllardır hiçbir şekilde iyileştirme yapılmamış. Önceliğimiz bu mahalleler ve Fen İşleri Müdürlüğümüz Petrolkent, Hilal ve Bağlar mahallelerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra mobil ekiplerimiz de yama çalışması yapıyor. Ama kış gelmeden kentin acilen asfaltlanması gereken yollarını da bitirmeyi hedefliyoruz.

Yıllardan sonra halkın iradesi ile seçilmiş bir başkan olarak hiç unutulmayacak bir projeniz var mı?
Bizim dil kültür, istihdam, kadınların ve gençlerin sorunları çözümü konusunda birçok projemiz var. Her zaman söylüyoruz yine tekrar edeceğim. Sadece bir yıl görevde kalalım kentte muazzam değişiklikler yapacağız. Beş yılın sonunda yönetimi arkadaşlarımıza devrettiğimizde sorunları çözülmüş bir kenti devretmeyi hedefliyoruz ve bu iddiadayız. Bir elektrik şirketine bağlı kalmayan kendi enerjisini üreten hem daha ekonomik hem de daha ekolojik bir kent projemiz var. Kadınlar toplumun birçok alanından izole edilmiş durumda. Kadın sağlık merkezlerinden kadın kooperatiflerine kadar birçok alanda toplumun inşasına kadını dahil edecek projelerimiz üzerine çalışmalara başladık. Gençler uyuşturucu bataklığına saplanmış ve orada kaderlerine mahkûm edilmiş durumdalar. Uyuşturucu kullanım yaşı 9-10 yaşa kadar gerilemiş durumda. Batman’da son bir ay içerisinde 30’dan fazla intihar olayı yaşandı ve hepsi de 18-25 yaş arasında. Bunlar toplumun en derin sorunları. Bütün mahallelerde uyuşturucu ile mücadele birimleri kurma projelerimiz var.

Sizce kent lokantalarının sayısı yeterli mi?

Kent lokantaları sayıca hala yeterli değil ancak lokantaların kendini finanse etmesi gerekmekte. Şu an ilçelerden ve köylerden gelen vatandaşların uğrak yeri olan Çarşı Mahallesi (Alo Tewşo) bölgesi için bir lokanta çalışmamız var. Arkadaşlarımız bu bölgede yer bakıyorlar. Ayrıca glütensiz kafe dışında iki bölgede de normal kafe açma projemiz de var.

Ama projelerin yapılıp yapılmadığının takipçisi olacağız…

Biz, zaten bir şey söylendiğinde yapılıp yapılmadığının takipçisi olan, yapılmaması durumunda bunun hesabını soran bir toplum inşasını savunuyoruz. Bizim öngördüğümüz, benimsediğimiz ve savunduğumuz, gerçekleştirme iddiasında olduğumuz ahlaki politik toplum tam da bu aslında.

Caddelere yazılan Kürtçe yazılar ile ilgili medyada uzun süre konuşulan birtakım olaylar yaşandı. Yaşananları bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Bir halkı topyekûn ortadan kaldırma politikası fiziki olarak mümkün olmadığı için halkın diline ve kültürüne saldırdılar. Hasankeyf’in sular altında bırakılması tesadüf değil. Bir yandan 12000 yıllık bir tarihi sular altında bırakıp diğer taraftan ülkenin herhangi bir yerinden metrelerce yerin altından tarihi bir eseri çıkarmak büyük bir çelişkidir. Kayyum döneminde kentte yapılan kültürel faaliyetlerin hiçbiri Kürt kültürünü ve bu coğrafyada yaşayan halkların kültürünü yansıtmıyordu. Biz ortadan kaldırmak istedikleri kültürü ve dili yaşatmak ve var etmek istiyoruz. Dilimize tahammül edemedikleri için “Pêşî Peya” yazısını kaldırmaya çalıştılar. Bunu da karayolları yönetmeliğinin standartlarına aykırı oldukları gibi asılsız gerekçeye dayandırdılar. Halbuki karayolları yönetmeliğine baktığımızda bir dile ilişkin herhangi bir düzenleme yoktur. Onların standartlarına uymayan tek şey vardı o da Kürt dili. Biz, Kürt dilini, kültür ve sanatını her yerde yaşatacağız. Yok sayılmaya, ortadan kaldırılmaya müsaade etmeyeceğiz. Onlar bizi yok saydıkça biz varlık mücadelesi vereceğiz. Başta Batman halkı olmak üzere Kürt halkı birçok acı çekti. Belki de yeryüzünde hiçbir halkın karşı karşıya kalmadığı ciddi olaylar yaşadı. Ortadan kaldırılmak istendi. Böyle bir halk gerçekliği hizmetin en iyisine, en güzeline layıktır. Bugün bir park yapıyorsak bu parkın en güzeli Batman’da olmalıdır. Bir yemek yiyorsak yemeğin en güzelini Batman’da yemeliyiz. Bir yol mu var yolun en güzeli Batman’da olmalıdır. Çünkü en iyisini hak etmek için bütün acıları çektik. Dolayısıyla bizim amacımız bu kente, bu halka, bu kadınlara, çocuklara, gençlere, yaşlılara hakkettiği değeri ve hizmeti vermek. Bizim tek amacımız budur.

Bir duyum aldık. “Taziye evlerinde yemek kaldırıldı” gibi bir haber aldık. Bu ne kadar doğru ne kadar değil, sizden duyalım!
Taziye evlerine ücretsiz olarak gönderilen yemekler ile alakalı halk, muhtarlar ve imamlardan birtakım şikayetler aldık. Belediye yemek verdiği için taziye sahipleri de yemek almak durumunda kalıyordu. Batman halkının yüzde 10’u taziyesini kendi imkanları ile yapabilirken yüzde 90’ı kredi çekmek veya borç almak durumunda kalıyordu. İmamlardan da birtakım eleştiriler aldık. Belediye yemek verdiği için taziye sahipleri de yemek almak zorunda kalıyorlar ve çoğu kişi bu yemeği kredi çekerek alıyor. Din alimlerimiz bunun dinen caiz olmadığı, kredi yoluyla faiz yükü altına girildiği bunun da dinen haram olduğu, bu uygulama ile insanların günaha girdiklerini, dolayısıyla bu hizmete son verilmesi gerektiğini dile getirdiler. Bu tarz eleştiri ve şikayetler geldiği için biz de üzerimize düşeni yapmaya karar verdik. Taziye evlerinin çay, şeker, bardak, elektrik, su ve doğalgaz masraflarını yine biz karşılayacağız. Bunun yanı sıra maddi durumu olmayan vatandaşlarımızın belediyeye başvurması halinde Sosyal İşler Müdürlüğümüz vasıtası ile gerekli olan tüm yardımları yapmaya hazırız.
Ekleyeceğiniz bir şey varsa onu alalım… Yoğunluğunuzu da dikkate alarak sizi daha fazla tutmak istemiyorum…
Bütün dinleyicilerimize bizi dinledikleri için teşekkür ediyorum. Mala wan ava. Beş yıl boyunca birlikteyiz, bu şehrin sorunlarını birlikte çözeceğiz. Kentimizi bu beş yıl süresince kadın bakış açısıyla yeniden inşa edeceğiz.

 

Exit mobile version