Fransızcadan dilimize geçen Füzyon, anlam olarak birleştirme ve kaynaştırma demektir. Bu terim gastronomide Füzyon mutfak olarak adlandırılmış olup günümüzde popülerliği oldukça artmaktadır. Mutfaktaki anlamı da ‘farklı uluslara, değişik yörelere ait yemek pişirme teknik ve malzemelerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması, birleşmesiyle oluşan, özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir tekniktir.’ Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere farklı ülkelerin veya bölgelerin yemek kültürlerinin aynı tabakta buluşturularak daha lezzetli ve zengin tabakların elde edilmesinden oluşmaktadır.
Bu akımın temel amacı farklı lezzetlerin daha güzel, lezzetli ve çeşitli bir yemeğin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Aynı zamanda farklı ulusların mutfak kültürlerinin birleşmesiyle de kültürler arası bir aktarımı da gerçekleştirmektedir. Bu mutfak akımı çok kültürlü mutfak, kültürler arası mutfak ve dünya mutfağı olarak da adlandırılmaktadır. Bu akım 1980’li yıllarda batı ve doğu mutfaklarının birleştirilmeye çalışmasından ortaya çıkmıştır. Özellikle uzak doğu, Amerika ve Avrupa yemeklerinin denenmesi bu konudaki ilk örneklerdir. Örnek olarak; Kanada’da sushi ve pizzanın birleştirilmesi, Türkiye’de Fransız mutfağından sufle ve tahinin birleştirilmesi…
Son yıllarda artan gastronomi turizminin ve tüketicilerin farklı lezzetler arayışlarından ortaya çıkan birçok mutfak akımı gibi füzyon mutfakta sık sık reklam konusu haline gelmektedir. Durum böyle olunca bilen bilmeyen her şef ve eğitimci “füzyon mutfağı çalışıyoruz” demeye başladı tabi bu o kadar basit bir iş değil! Tanımdan da hatırlayacağımız üzere farklı ulusların veya bölgelerin mutfak kültürlerini ve yemeklerini öncelikle iyi bir şekilde öğrenmek gerekir, daha sonra da bu yemekleri sentezleyecek bilgi ve beceriye sahip olmak gerekir. Maalesef ki günümüz popüler pazarlama unsurlarından ötürü birçok şef ve eğitimci temel mutfak tekniklerini öğrenmeden yeni gastronomi trendlerini öğretmeye çalışmaktadır. Ve sonuç pek te başarılı olmuyor maalesef.
Füzyon mutfak uygulanırken, farklı iki ülkenin veya bölgenin yemeklerinin aynı tabakta buluşması, belirli bir ülkenin yemeğinin yanına destekleyici olarak başka bir ülkeye ait yemeğin eklenmesi veya birçok ülkenin yemeklerinin az az farklı kombinasyonlarla yeni bir ürün elde edilmesiyle yapılmaktadır. Füzyon mutfak farklı lezzetleri bir tabakta birleştirerek tüketicinin memnuniyetini arttırmaktadır.
Yorumlar kapalı.