Nasıl başlayacağımı bilemiyorum ama tek kelimeyle konuyu anlatmak gerekirse; geçinemiyoruz. Toplum zamların altında inim inim inliyor. Karnını mı doyursun, faturalara mı yetişsin. Abartmadan söylüyorum kime dokunursa dokunsun açlıkla imtihan halindeyiz.
Aç insan, çaresiz insandır. Psikolojiyi etkileyen, darmadağın eden, insanoğlunu kör eden bir durumdur. Açlığa düşmeyiversin bir kere, gözü onu doyuracaktan başka hiçbir şeyi görmez.
Hz. Ali, ‘aç kalmak, alçalmaktan iyidir’ der.
Şüphesiz öyle, itiraz eden çıkmaz.
Ama aç kalmak, alçalmak dahil her şeyin başı maalesef.
Nefs ve yaşam refleksi eninde sonunda insanı çaresizce çukurlardan birine düşürür. Etrafında ve dokunacak kadar yakınında ama onun olmayan ve aslında onun olması gereken nimet, aklını çeler.
Açlık, yoksulluk ve en önemlisi de yoksunluk bu dünyada biz insanoğlu için en büyük imtihandır.
Kabul edilmemekle birlikte toplumumuz artık o açlıkla imtihan oluyor.
Açlığın her türlüsüyle.
Mutfaklarda yangın var.
Ulaşım araçlarında uçuş var, ulaşabilene aşk olsun.
Emlak fiyatları zaten hepimizin malumu.
Ev kiralarına değinmeye gerek yok.
Küreselleşen ve bir köy halini alan dünyada artık herkes her şeyin farkında. Almanın 6 bin para birimine bindiği araca, kendisinin 600 bin para birimine binemediğinin farkında. Yani binecek bir arabanın, telefonun, yılda bir yapılacak tatilin, oturulacak bir evin, kendisi için lüks olmadığının bilincinde. Bilincinde ama artık bu şartlarda elde edemeyeceğinin de bilincinde. Bu çok tehlikeli bir durum. Benzer süreç ve dönemleri yaşayan birçok dünya devletinde sonu kimsenin istemediği yerleri gittiğini biliyoruz.
Toplumda yoksunluk ve açlık her geçen gün derinleşiyor.
Ne yazık ki açlık, toplumu içten içe çürüten baş nedendir.
Açlık, hırsızlığa sevk eder.
Açlık, yolsuzluğa yol açar.
Açlık, ahlaksızlığa, yozlaşmaya sürükler.
Yazıyı yazarken her an bir amca, ‘çıkar bakayım cebindeki telefonu’ diye sağımda solumda belirecek düşüncesine kapılmadım değil. Bir kahvede oturup çay içecek parası olmayanların, ‘geçinemiyoruz’ diyenlere ‘ekonomi çok iyi’ diyerek saldırmalarını yorumlayacak konumda olmasam bile psikolojik vaka olduklarının sizler gibi ben de farkındayım.
Çok acı değil mi gerçekten.
Bir çay parasından, hakkı olan dünyevi nimetlerden faydalanamayacak kadar yoksun ama bunun farkında olamayacak kadar da bilgisiz ve kör.
Neyi savunduğunu neden savunduğunu bile bilmiyor.
Can yakıyor, yoksunluk ve açlık kadar bu cehalet de can yakıyor.
Bu bolluğun içerisinde bu kadar yoksunluk çekmek çok üzüyor.
Market rafları rengarenk ve dopdolu.
Parası olan için her türlü ihtiyacı karşılayacak gıda ve temel ihtiyaç bulunuyor.
Ya peki parası olmayan!
Bir asgari ücretle yaşamaya çalışan. Çocuğuna süt alamayan, mama alamayan, meyveyi mevsiminde bile yiyemeyen, kırmızı eti geçtim bir yılda yüzde 300 zamlanan tavuk etini bile göremeyen.
Bu çaresizliğin acısı hangi kelimelerle anlatılabilir ki?
Ülkede medya yok. Doğrusu dışardan gelen ve memleketi sadece birkaç basın kuruluşu hariç medyadan takip eden birisi, herkesin refah içerisinde yüzdüğünü sanacak. Sanacak çünkü medyada yoksulluk ile ilgili haber bulmak imkansız gibi bir şey. Bunları yazan olmayınca, dillendiren olmayınca hakikatin üstü örtülüyor mu sanıyorsunuz?
Bir ülkede ancak ve ancak savaş olursa konut fiyatları, kira, elektrik, su, doğalgaz, gıda fiyatları bir iki yıl içerisinde yüzde 200 ile yüzde 2000 arası yükselir.
Hayat şartları her geçen gün daha da zorlaşıyor.
İşsizlik rakamlarına değinmeye gerek yok.
Zaten rakamların da pek bir inandırıcılığı kalmadı.
Geçtiğimiz günlerde araştırmacı Özer Sencar, enflasyon ve TUİK verileriyle ilgili bilgileri paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre parti seçmeni ayırt etmeden, rakamlara inananların sayısı sadece yüzde 6. Siz bakmayın sokaklarda, ‘iş çok ama çalışan yok’ diyen yukarda tarif ettiğim tiplere. İşin ve emeğin karşılığı olmamasına rağmen asgari ücretli bir iş için binlerce insan başvuru yapıyor. Bu bile bütün saçma ve cahilce argümanları boşa çıkarıyor.
Kısacası dert çok, inşallah dermanı bulunur.
Yoksa bu gidiş gidiş değil.
Allah sonumuzu hayretsin…
Yorumlar kapalı.