HDP Batman milletvekili Necdet İpekyüz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebi ile Batman otogarı yakınlarında meydana gelen petrol türevleri ile ilgili meclise soru önergesi sundu.
İpekyüz verdiği önergede şunları dile getirirken, “Yerel basın, bölge sakinleri ve esnaflar tarafından verilen bilgiler ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde Batman-Diyarbakır çevre yolunda, büyük otogar mevkiindeki ana cadde üzerinde, petrol türevleri şikayetleri söz konusu olmuş, ilgili mevkide yapılan tespit ve görüntülemelerden sonra, Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini bilgilendirilmiş ve tespit etmek amaçlı çekilen dokümanlar il müdürlüğüyle paylaşılmıştır. Bunun yanı sıra, görev alanına girmediği halde, TPAO birimleri de bu konuda bilgilendirilmiş, TPAO Kurumu uzmanları göndererek yerinde inceleme yapmış ve bir komisyon oluşturulup daha geniş kapsamlı araştırma yapılmasının gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca böyle bir çalışmada rol alabileceklerini de ifade etmişlerdir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ise ‘ilgileneceklerini’ beyan etmelerine rağmen herhangi bir derneğe herhangi bir bilgilendirmede bulunmadıkları, telefonlara cevap vermedikleri ve kamuoyunu bilgilendirmedikleri iddia edilmiştir.
Batman kent girişinde, bahse konu yerde, mazgaldan lağım suyu ile karışık çevreye akan petrol türevleri halk sağlığı için kritik önem arz etmektedir. Uzun süredir akan ve kanserojen madde içeren petrol türevleri ayrıca Batman Çayını da kirletmektedir. Bu ve benzeri sebeplerle, halk sağlığı için kritik öneme haiz olan, bu durumun ivedilikle çözülmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir.” derken, şu soruları da sordu:
- Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne çevre kirliliğine ilişkin, yukarıda belirtilen kirliliğe ilişkin, daha önce herhangi bir başvuru olmuş mudur?
- Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kimyasal atıkları engellemek amaçlı herhangi bir çalışma yapmış mıdır, yaptıysa çalışmaların kapsamı nedir?
- İl müdürlüğünün Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bu konuda ortak çalışması olmuş mudur, olmadıysa sebebi nedir?
- Bakanlığınız tarafından halk sağlığını ve geleceğini tehdit eden bu durumları ortadan kaldırmak için ne tür tedbirler çalışmalar yapılmaktadır?
Yorumlar kapalı.