İpekyüz’den Gelir Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

featured

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz TBMM’ye Gelir Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

İpekyüz verdiği Kanun Teklifi’nde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de yanlış vergi politikaları ve vergi adaletsizliği nedeniyle çalışanın maaşı daha eline geçmeden kaynağından kesilmektedir. Haziran ve temmuz aylarında ücretlilere ‘enflasyon kaybını telafi etmek’ için zamlar yapılırken ücretlere yüzde 30 ile 50 arasında zam yapılmış fakat gelir vergisi dilimleri aynı bırakılmıştır. Temmuz ayında yapılan zam sonrası gelir vergisi dilimleri güncellenmediği için bordroluların mağduriyeti daha da artmış durumdadır. Yüksek enflasyonist ortamda yaşamak zorunda kalan ve aylıklarını brüt üzerinden alan çalışanlar, gelir vergisi dilimlerinde güncelleme yapılmadığı için ağustosta beklediklerinden daha düşük maaş almak zorunda kalmışlardır. Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam oranında yani en az yüzde 40(alt dilim 44.800 TL üst dilim 1.232.000 TL) gelir vergisi dilimlerinin artırılması gerekirken bu yapılmamış gelir vergisi dilimleri aynı bırakılmıştır. Böyle olunca da normal zamandan çok daha önce, ağustos ayında bir üst dilime giren bordrolu çalışanlar daha fazla vergi ödemeye başlamış, işçinin ve memurun maaşından yapılan gelir vergisi kesintisi artmıştır. Böylece ay başında çalışanın cebine girmesi gereken ücretin bir kısmı vergi yoluyla geri alınmış oldu. Gelir vergisi tarife dilimlerinde, yaşanan yüksek enflasyon ortamını dikkate alan iyileştirici bir düzenleme yapılmazsa enflasyon nedeni ile brüt ücrette yapılan artış oranı ile çalışanın eline geçen net ücret artışı oranı arasında fark oluşması kaçınılmaz olacaktır.

Devletin, yaklaşık 14 milyon ücretlinin çalıştığı Türkiye’de, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi yoluyla sosyo-ekonomik dengeyi oluşturma yükümlülüğü bulunmaktadır. Yüksek enflasyon ortamında düşük gelirlilerin mali politika aracı olan vergi yoluyla gelirlerinde iyileştirme yapılması, vergi dilim tarifelerinin memur zam artış oranlarında altı ayda bir otomatik olarak güncellemesi ve kısmen de olsa vergi adaletinin sağlayacak düzenlemeler yapması zaruriyet taşımaktadır.”

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!