BM Genel Sekreter Yardımcısı Emine Muhammed, Irak Parlamentosu’nun “Kişisel Statü Yasası’nda” evlilik yaşının 9’a düşürülmesine sert tepki gösterdi. Muhammed, “Bu girişim, çocuklara yönelik bir saldırıdır” dedi.
Iraklı bir grup milletvekili, 1959 yılına ait medeni kanundan esinlenilen Kişisel Statü Yasası’na bazı eklemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını parlamento gündemine taşıdı. Yasa tasarısında kız çocuklarının evlenme yaşının 18’den 9’a düşürülmesi öneriliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Emine Muhammed, sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yaparak bu öneriye sert tepki gösterdi. Muhammed, “Irak Parlamentosu’nun kızlar için yasal evlenme yaşını 18’den 9’a düşürme önerisi, çocuklara yönelik bir saldırıdır” ifadelerini kullandı.
“Kız çocukları eş değil, korunma ve onur içinde büyüme hakkına sahip olan çocuklardır” diyen Muhammed, bu değişiklik teklifini güçlü bir şekilde eleştirdi.
Söz konusu tasarı 24 Temmuz’da Parlamento oturum gündemine alınsa da itirazlardan dolayı okunmayarak o günkü gündemden çıkarıldı.
Kadınların nikah kıyma konusunda mezhep seçme hakkını elinden alıyor
Bu yasa tasarısı, evlenecek erkeğe nikahı istediği mezhebe göre seçme hakkı tanırken kadının ise nikah kıyma konusunda mezhep seçme hakkını elinden alıyor.
Ayrıca boşanacak çiftin erkek çocuklarının ebeveynlerden birini seçme hakkı da 15’ten 7 yaşa düşürülüyor.
Çiftler seçimlerine göre Şii ya da Sünni mezhebe uygun olarak boşanabilecek
1959 yılına ait kanuna göre evli çiftlerin boşanması medeni kanuna göre yapılırken, bu tasarıda ise çiftlerin seçimine göre Şii ya da Sünni mezhebe uygun olarak boşanma gerçekleştirilebilecek.
Eğer kadının fıkhi (dini) anlamda bir mezhebi bulunmuyorsa mahkeme boşanma ve kazanılacak hakları eşinin mezhebine göre yapacak.
Boşanma ve ayrılık konularında Şii ve Sünni Vakfına müdahale etme yetkisi tanınan tasarının, yargıda “mezhep ayrılığı” meselesini derinleştireceği değerlendiriliyor.