Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye, Türkiye’nin çarptırıldığı 1,4 milyar dolarlık cezadan sonra kapanan Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden açılması için görüşmeleri sürdürüyor.
Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) Ceyhan limanına petrol ihracının yeniden başlaması için temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.
Ziyareti Irak’ın Ankara Büyükelçiliği duyurdu. Elçilikten yapılan açıklamaya göre, Abdulgani, “petrol, gaz ve enerji alanlarında ikili ilişkilerin ilerletilmesi ve işbirliği ufuklarının genişletilmesi” konusunu görüşmelerde bulunacak.
Abdulgani, Kürdistan petrolünün Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı (SOMO) aracılığıyla Ceyhan‘a akışının yeniden başlatılması konusunda “uzlaşmaya varmak” amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile de bir araya gelecek.
Fidan da Irak ve IKBY’ye gidecek
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da benzer bir gündemle bu hafta içinde Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni ziyaret edecek.
Ziyaretin detaylarını açıklayan IKBY Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, Fidan’ın Başbakan Mesrur Barzani’yle bir araya geleceğini aktardı.
Hewramani, “Bu hafta Sayın Türkiye Dışişleri Bakanı, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edecek ve Sayın Kürdistan bölgesi Başbakanı ile bir araya gelecek” dedi.
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf da Fidan’ın 23 Ağustos Çarşamba günü Irak’ı ziyaret edeceğini söyledi. Sahaf, Fidan’ın Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüşeceğini ve görüşmede güvenlik başta olmak üzere ikili ilişkilerin ele alınacağını kaydetti.
Ne olmuştu?
Ankara ve Erbil arasında 2014’te imzalanan Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatı anlaşmasını Bağdat hükümeti, IKBY’nin anlaşma yapmaya yetkisiz olduğu ve petrol sevkiyatı yapamayacağı gerekçesiyle uluslararası yargıya götürdü.
Bağdat’ın 30 milyar dolar tazminat talebiyle açtığı davada mahkeme Irak’ı haklı buldu ve Türkiye’nin Irak hükümetine 1,4 milyar dolar ödemesine karar verdi.
Karar üzerine Türkiye’nin istemiyle IKYB’den petrol boru hatları üzerinden yapılan sevkiyat 25 Mart’ta durduruldu.
Irak’ta federal hükümet, devlet şirketi SOMO’nun Ceyhan’dan petrol ihraç edebilecek tek resmi kurum olduğunu savunuyor. Erbil yönetimiyse kararın siyasi olduğunu ve çözüme hizmet etmediğini söylüyor.
Irak ve Türkiye heyetleri Mart’tan bu yana ihracatın sürdürülmesine yönelik çeşitli görüşmeler yapsa da bir sonuç çıkmamıştı.
Kaynak: Bianet
Yorumlar kapalı.