Keledoş, Kürt mutfağına ait bir yemektir. Bu yemek o kadar özeldir ki bir çok il bu yemeğin kendilerine ait olduğunu iddia etmektedir. Başta Van olmak üzere, Ağrı, Bitlis ve Hakkâri illeri bu konuda oldukça büyük bir rekabet halindeler. Her ne kadar bu illerde yapılan Keledoş ’un çok büyük farklılıklar içermemesine rağmen, her il kendi keledoş tariflerini bir hayli övmekteler. Bu konuda haklı da olabilirler çünkü Keledoş, yapım tekniği, malzeme çeşitliliği ve lezzetiyle özel bir ilgiyi hak etmektedir.
Tüm bu iltifatlardan sonra bugün sizlerle Van bölgesinde yapılan Kelodoş’un tarifini paylaşacağız. Van bölgesinde yapılan bu yemeğin en önemli özelliklerinden bir kaçı; kullanılan otun Van dağlarından toplanılan ve yemeklerin üzerine yağ ile birlikte Keledoş otunun (Ak pancar) kullanması, etin yaylalardan beslenen, kuzu veya oğlak eti olması, Kurut olarak bilinen çökeleğin kullanılmasıdır(günümüzde süzme veya normal yoğurt kullanılmaktadır).
Malzemeler:
6 kişilik
• 150 gr kuzu, kuşbaşı et
• Yarım su bardağı nohut
• Yarım su bardağı yeşil mercimek
• 1 su bardağı yarma buğdayı
• 2 adet kuru soğan
• 1 diş sarımsak
• 50 gr keledoş otu
• 100 gr tereyağı
• 3-4 adet kurut veya
10 gr süzme yoğurt
• Pulbiber
• Karabiber
• Yenibahar
• Tuz
YAPILIŞI
1.Tüm malzemeler ayrı ayrı pişirilir.
2.Pişirme tenceresine kuşbaşı doğranmış etler alınır ve kavurulur.
3.Etlerin pişirilmesine yakın, soğanlar bıçak ağzı(minik minik) doğratılıp eklenir.
4.Baharatlar ve haşlanmış yarma buğday tencereye eklenip üzerine su ilave edilip birlikte tekrar pişirilir.
5.Haşlanmış nohut ve mercimeklerde yemeğe ilave edilip birlikte tekrar pişirilir.
Yorumlar kapalı.