Keleng veya kenger olarak adlandıran papatyagiller ailesine mensup bu bitki dikenli bir yapıya sahip olup, kimi zaman 50-60 cm kadar da büyüyebilmektedir. Kenger bitkisinin gövde kısmı soyulup temizlendikten tüketilebilir olsa da gövde kısmından çok kök kısmı tüketilmektedir. Dikenli bir yapıya sahip olan bu otun toplanması da bu sebeple özel araçlar gerektirmektedir. 10 ila 20 cm kadar büyüyebilen kök kısmıyla birlikte toplanan kenger daha sonra temizlenip ayıklandıktan sonra beyaz kısmı tüketilmeye hazır duruma gelebilmektedir.
Şifalı otlar arasında da yer alan bu ot, başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere tüm Anadolu’da görülebilmektedir. kurak iklimleri seven bu bitki yüksek rakımlarda, taşlık ve kayalık alanlarda daha çok bulunabilmektedir. Faydalarını sayacak olursak;
•Baş ağrılarına ve migren ağrılarına iyi gelir,
•İştah acıcı özelliğe sahip,
•Mide ağrısı ve sindirim sistemini güçlendirir,
•Eklem ağrıları ve iltihaplanmalara iyi gelir,
•Diş eti ve diş ağrılarına iyi gelir,
•Hazımsızlığa iyi gelmekte,
•Karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir.
Tüm bu faydaları ile birlikte keleng otu yüz yıllardır bu coğrafyada tüketilmekte olan bir bitkidir. Kök kısmı temizlenip ayıklandıktan sonra, doğranıp haşlanarak tüketilebilmektedir. Başlıca yemekleri, keleng pane, kelengli bulgur pilavı ve keleng kavurmasıdır. Bugün sizlerle bu otun kavurma yöntemiyle yapılan yemeğini paylaşacağız.
Malzemeler:
6 kişilik
1 kg kenger otu
50 gr sıvıyağ
1 adet yumurta
Tuz
Yapılışı:
•Kenger otu ayıklanıp temizlenir,
•Temizlenen kengerler haşlanır ve süzgeçten geçirilir,
•Tavaya sıvıyağ eklenir ve yumurta kırılıp çırpılır,
•Haşlanmış kengerler ilave edilir,
•Pul biber ve tuz eklenerek pişirilir
Yorumlar kapalı.