KESK: Milyonları Kapsam Dışında Tutan, Desteksiz ve Korumasız Bırakan Kapanma Çözüm Değildir!

1

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) hükümetin ‘tam kapanma’ kapsamında 29 Nisan’dan başlayıp 17 Mayıs günü sona eren sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklamada bulundu. KESK Batman Şubeler Platformu adına yapılan açıklamayı Deniz Topkan okudu.

Covid-19 salgının etkilerinin Türkiye’de görülmeye başlandığı günden beri KESK, kamuoyu ile paylaşılan açıklamalarla ülke yönetimine çağrıda bulunuyor.  KESK’in acil ihtiyaçlara dönük üretimin dışında kalan tüm üretimin durdurulduğu 28 günlük bir kapanma talebi bulunuyor.

KESK Batman Şubeler Platformu adına açıklamayı okuyan Deniz Topkan, “Her şeyden önce defalarca dikkat çektiğimiz üzere tam kapanma toplumun belli bir kesimini evlerine hapsetmek, hareketsiz bırakmak değildir.  Salgının yayılmasını kolaylaştıran yerlerde,  fiziksel mesafeyi korumanın ve hijyen koşularını sağlamanın zor olduğu yerler başta olmak üzere,  toplumsal hareketliliği azaltmaya dönük tedbirler almaktır” dedi.

              İşçilerin, emekçilerin, dar gelirli yurttaşlar için hiçbir ekonomik ve sosyal önlemin olmadığı belirtilirken günlük bir yevmiye ile yaşam savaşı veren milyonların ve en az bir o kadar işsizin 17 gün boyunca ne yiyip ne içeceği, kendilerini ve ailelerini nasıl ayakta tutacakları yok sayılmıştır, denildi.

 

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ SIRALANDI

Salgınla mücadelede her dakikanın çok daha önemli olduğu bu koşullarda, tüm toplumu koruyan gerçek önlemler için:

  • Hem kamuda hem özel sektörde hayati ve acil ihtiyaçları karşılamaya dönük mal ve hizmet üretim dışında kalan tüm alanlarda üretim durdurulmalı, 4 haftalık bir kapanmaya geçilmelidir.
  • 4 haftalık kapanma döneminde tüm çalışanların maaşları, ücretleri herhangi bir hak kaybına yol açmaksızın Hazineden karşılanmalıdır.
  • Yeni bir aşılama planlaması yapılmalı, öncelik hayati ve acil mal ve hizmet üretiminde çalışanlara verilmelidir.
  • Virüsten koruyucu ürün ve malzemelerin (maske, kolonya, sıvı sabun vb.) başta dar gelirliler olmak üzere halka ücretsiz dağıtımı yapılmalıdır.
  • Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere “temel bir yurttaşlık geliri” sağlanmalıdır.
  • Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu maddelerden alınan KDV sıfırlanmalıdır.
  • Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, iletişim giderleri pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.
  • COVID-19 çalışırken hastalanan emekçiler için iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmelidir.
  • Kapanma durumlarında kadınlara yönelik artan ev içi şiddete ve bakım yüküne yönelik tedbirler alınmalıdır.
Exit mobile version