Dyt. Muhammed Enes İş yazdı…
METABOLİZMA NEDİR?
-Vücudumuza aldığımız gıda maddeleri sürekli bir yapım ve yıkım süreçleri sonucunda ya enerjiye dönüştürülür ya da vücudumuzun yapıtaşlarına dönüştürülerek hücrelerimizin yapısına katılır. Sonuçta, vücudumuzda her an maddelerin yapım ve yıkım reaksiyonları meydana gelmektedir. Tüm bu reaksiyonların geneline metabolizma adı verilir.
METABOLİZMA HIZI NEYE GÖRE DEĞİŞİM GÖSTERİR?
Yaş: Kişilerin yaşa bağlı olarak metabolizma hızları değişkenlik gösterir. Yaş ilerledikçe metabolizma hızı yavaşlar.
Cinsiyet: Kadın ve erkeklerde fizyolojik yapı ve hormon sistemi farklılık gösterir. Erkeklerdeki kas oranı kadınlara göre daha fazla olduğundan ve kadınlarda yağ ve su miktarının vücuttaki dağılımı değişiklik gösterdiğinden, cinsiyetler arasında metabolizma hızı açısından farklılıklar vardır.
-Genellikle erkeklerin metabolizması kadınlardan daha hızlıdır.
Kas kütlesi: Vücuttaki kas kütlesi arttıkça, bu dokuların yaşamlarını sürdürmeleri için gereken enerji ve yapıtaşı ihtiyacı artacağından, bazal metabolizma hızlanır. Kas kütlesi fazla olan kişilerde, her harekette daha çok kas çalışacağından, metabolizma hızı daha fazladır.
Vücut ağırlığı: Genel olarak, daha büyük vücut alanına sahip kişilerde hücre sayısı ve dokulara ait kütle de orantılı olarak fazladır.
Fiziksel aktivite: Günlük hareket arttıkça, enerji ihtiyacı ile beraber dokuların yenilenmesine bağlı yapı taşı ihtiyacı da artar. Bununla ilişkili olarak metabolizma hızlanır.
Beslenme alışkanlığı: Beslenme ile vücuda enerji ve yapı taşı kazandırıldığı gibi, sık beslenen kişilerde vücudun sindirim için enerji sarf etmesiyle metabolizma hızlanır.
Duygu durum: Duygusal yönden stres yaşayan kişilerde hormon dengesi bozularak adrenalin salgısı artar. Bu da dokulardaki metabolizma hızını artırır.
Sağlık durumu: Çeşitli kronik hastalıkları olan kişilerde yapım ve yıkım döngüsü hızlanabileceği için, metabolizma hızı da artabilir.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN 10 ÖNERİ:
1)Her öğünde alınan protein miktarını artırmak
2)Az ve sık beslenmek
3)Günlük alınan su miktarını artırmak
4)Yoğun egzersiz programı oluşturmak
5)Baharatlı gıdaların bol tüketilmesi
6)Ağırlık kaldırmak
7)Ayakta durmak
8)İyi ve kaliteli bir uyku
9)Çay, kahve gibi sıcak içecekler
10)Beslenmenizi çeşitlendirmek
METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 10 BESİN:
1)Acı biber
2)Yeşil çay
3)Kahve
4)yoğurt
5)Tarçın
6)Zencefil
7)Brokoli
8)Ananas
9)Kakao
10)Greyfurt
Yorumlar kapalı.