Dünyayı etkileyen Covid-19 kapsamında alınan bazı tedbirlerle birlikte iktisadi ve ekonomik açıdan birtakım değişiklikler meydana gelmiştir. Tedbirler kapsamında bazı işyerleri kapanmak zorunda kaldı, bazı iş sözleşmeleri mecburi sona ermek durumunda kaldı ve çoğu insan işsizlik neticesinde ekonomik güçlüğe düştü.
Bu kapsamda Covid-19, Borçlunun/Kiracının kontrolü dışında meydana gelen olağanüstü bir durum olarak değerlendirilebilmektedir. Kira sözleşmelerinin, bu salgın neticesinde alınan tedbirler kapsamında tarafların borcu ifa etmesinde aşırı ifa güçlüğüne düşmüş olmaları koşuluyla, kira bedelinin uyarlanmasını talep edilebilecektir.
Borçlar Kanununun 299. maddesine göre kira sözleşmesi; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracınında buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira sözleşmesi şekil şartına tabi değildir, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Ancak kira sözleşmesinin yazılı olması ispat kolaylığı açısından önemlidir. Ayrıca taraflar kira bedelini sözleşme özgürlüğü ve dürüstlük kuralı çerçevesinde istedikleri gibi belirleyebilirler.
Kira uyarlama davasının hukuki dayanağı Borçlar Kanununun “Aşırı İfa Güçlüğü” başlıklı 138. madde düzenlemesidir. Kira bedelinin uyarlanması davası açabilmek için belli koşullar olması gerekir. Borçlar Kanunun 138. maddesinde bu koşullar şöyle hüküm altına alınmıştır;
-Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir.
Kira bedelinin mevcut koşullara uyarlanmasını hem kiraya veren hem de kiracı talep etme hakkına sahiptir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 4. Maddesi gereğince kira bedelinin uyarlanmasına ilişkin davalarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise kiralanan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yahut davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
Yorumlar kapalı.