Spectrum House’un raporuna göre, Türkiye’deki kutuplaşma Kürt seçmeni de milliyetçileştiriyor. CHP’nin Batı’daki Kürtlerde karşılığı artarken, Kürt illerinde bu oran daha düşük kalıyor. Bölgede de Batı’da da Kürtlerin ilk tercihi hâlâ DEM Parti.
Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin, 15-28 Ağustos tarihleri arasında 1508 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Kürt Seçmen Eğilimi Ve Performans Ölçümü” raporu yayınlandı.
KÜRT SEÇMEN ERKEN SEÇİM İSTİYOR
Sonuçlara göre, Kürt seçmenin yüzde 67’si erken seçim istiyor. Kürt illerinde hala en önemli sorun Kürt kimliğine yönelik demokratik taleplerin karşılanmasıyken, Türkiye’nin batısındaki üç büyük şehirde yaşayan Kürtlerin sorunlarında önceliği Türkiye genelindeki taleplerle örtüşüyor. İstanbul, İzmir ve İstanbul’da yaşayan Kürtlerin öncelikli talepleri arasında ekonomik ve kentsel sorunlara acil çözümler üretilmesi geliyor.
Ağrı, Antep, Bingöl, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak ve Van başta olmak üzere Mersin, İstanbul ve İzmir’i de kapsayan üç büyük şehirde yüz yüze yapılan saha araştırması Kürt seçmenlerin siyasal eğilimlerine ve mevcut siyasal aktörlerin (siyasi parti ve liderlerin) performans ölçümlerine odaklandı.
BÜYÜK KENTLERDE DE KÜRT İLLERİNDE DE CUMHURBAŞKANI ADAYI DEMİRTAŞ
Rapora göre, bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa sorusuna katılımcıların yanıtlarına bölge bazlı bakıldığında Kürt illerinde Selahattin Demirtaş yanıtını verenlerin oranı %53,8, Recep Tayyip Erdoğan %21,2, oy kullanmayacağım diyenlerin oranı %8,4, Ekrem İmamoğlu %7,9, Özgür Özel %5,3, Mansur Yavaş ise %1,9 olarak ölçüldü. Türk illerinde ise Selahattin Demirtaş %44,7, Recep Tayyip Erdoğan %18,5, Ekrem İmamoğlu %14, oy kullanmayacağım diyenlerin oranı %11,2, Mansur Yavaş %6,6, Özgür Özel ise %4,3 olarak ölçüldü. Kürt illerinde Demirtaş yanıtını verenlerin oranının, Batı’daki üç büyük şehirde Demirtaş diyenlere göre daha yüksek olduğu görüldü.
MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE DEM PARTİ İLK SIRADA
Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna ise katılımcıların yanıtları %39,3 DEM Parti, %13,9 AK Parti, %9,7 CHP, %2 YRP, %1 Hüda Par oldu. İstemeyen ve oy kullanmayacağım diyenlerin toplam oranı ise %32 olarak ölçüldü.
BATI’DAKİ KÜRT SEÇMENİN CHP’YE İLGİSİ ARTIYOR
Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna bölge bazlı bakıldığında Kürt illerinde DEM Parti diyenler %60,8, AK Parti %21,2, CHP %10,1, YRP %3,3 Hüda Par ise %2’ olarak ölçüldü. Batı’daki büyük şehirlerde ise DEM Parti %49,8, CHP %24,7, AK Parti %18,6, YRP ise %2,4 olarak ölçüldü.
Kentlerde CHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin oranının Kürt illerindeki oranın iki katından fazla çıkması, iki bölgede Kürt seçmenin siyasal eğilimlerindeki farklılıklar açısından dikkat çekici bir veri olarak öne çıkıyor.
KÜRT İLLERİNDE HER ON KİŞİDEN 7’SİNİN OYU DEM PARTİ’YE GİTTİ
Raporda DEM Parti’nin hem Batı’daki büyük şehirlerde hem Kürt illerindeki seçim bazlı siyasal etkisine ilişkin ölçümde, bugüne kadar DEM Parti’ye (HDP-Yeşil Sol Parti) oy veren/vermeyenlere bölge bazlı bakılarak” Kürt illerinde DEM Parti geleneğinden partilere oy veren Kürtlerin oranının daha yüksek olduğu görülmektedir. Kürt illerinde bugüne kadar yaklaşık her on katılımcıdan yedisinin DEM Parti geleneğinden partilere oy verdiği görülürken, Türk illerinde her on kişiden yaklaşık altısının oy verdiği tespit edilmiştir” denildi.
KÜRTLERİN EN BEĞENDİĞİ LİDERLER
Sonuçlara göre, katılımcıların en çok beğendiği siyasi liderler arasında Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak toplamda %51,7, Recep Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan ve Devlet Bahçeli %15,3, Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ve Mansur Yavaş ise %9,2 oranında ön plana çıktı. Beğendiği lider olmadığını söyleyenlerin oranı ise %21,7 olarak ölçüldü.
Raporun sonuçlarını basınla paylaşan Spectrum House Genel Direktörü Azad Barış, katılımcılardan beğendiği lider olmadığını söyleyenlerin oranının % 21 olarak ölçülmesini yorumlayarak bu grubu “bilinçli kararsız Kürt seçmen” olarak tanımladı ve bu grup içi “Protest seçmen var, siyasal ve ideolojik bagajlara uymuyor. Bu grubun içinde DEM Parti seçmeni var hem AKP” dedi.
‘KÜRT SEÇMEN KENDİNİ MİLLİYETÇİ OLARAK TANIMLIYOR’
Katılımcıların kendilerini hangi görüşe daha yakın hissettikleri sorusuna verdikleri yanıtlara bakıldığında %34,9 Kürt milliyetçisi, %23,2 muhafazakâr, %19,9 sosyalist, %5,5 liberal, %4,9 Türk milliyetçisi cevapları öne çıkarken, diğer, cevap/fikrim yok ve hiçbiri yanıtını verenlerin toplamı %11,7 oranları göze çarpıyor.
‘KAYYIM POLİTİKALARINA DUYULAN RAHATSIZLIK AKP’Lİ SEÇMENİ DE MİLLİYETÇİLEŞTİRDİ’
Azad Barış, milliyetçi olduklarını söyleyen Kürt seçmenin oranındaki artışın Türkiye’de genel olarak yükselen milliyetçi eğilimle paralel olduğunu ve Türk milliyetçiliğindeki yükselişin Kürt milliyetçiliğini de tetiklediğini söyledi. Barış bu sonuncun Türkiye’nin artan siyasal kutuplaşma ikliminden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti.
Barış ayrıca, kendini milliyetçi olarak tanımlayan Kürt seçmenlerin içinde AKP’ye oy veren seçmenlerin de olduğunu belirterek, muhafazakar Kürtler arasında da bölgedeki kayyım politikalarına duyulan rahatsızlığın sonuçlara yansıdığını belirtti.
Kaynak: Artı Gerçek
Yorumlar kapalı.