Batman’da Kürt dilinin gelişmesi için 3 yıldır çalışma yürüten ARÎ-DER’den sertifikasını alanlar öğretmen olup Kürtçeyi öğretmeye devam edecek.
Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER), Kürtçe dil eğitimini tamamlayan 12’si öğretmenlik, 10’u 2’nci aşamayı tamamlayan 22 kursiyere sertifikalarını verdi.
3 aşamayı bitirdikten sonra 1 yılık eğitim görenlere eğitmenlik sertifikası ve 3 ay eğitim gören kursiyerlere 2’nci aşama sertifikası verilirken, öğretmenlik sertifikası alanlar dernekte ders verecek. 2’nci aşamayı geçenler de 3’üncü aşamada ders görmeye devam edecek. Derneğe gelip eğitim görenler Kürtçenin önemine değinerek, öğrenme ve öğretme üzerine bir mücadele ağı oluşturma hedeflerinin olduğunu kaydetti.
ÖĞRENDİKLERİNİ AKTARIYORLAR
Derneğin Eşbaşkanı Mazlum Buksel, derneğin 3 yıldır Batman’da Kürt dilinde eğitim verdiğini belirterek, “Kurulduğu günden bu yana Batman’da Kürtçe dil kursu çalışmalarını sürdürüyor. Pandemi ile birlikte çalışmalarımız bir sekteye uğrasa da sonrasında hem online hem yüz yüze eğitime başladık. 3 ay devam eden kurstan mezun olanlar, bir üst seviyeye geçiyor. Her biri 3 ay devam eden 1, 2 ve 3 aşamadan oluşan kursların tamamını bitiren öğrenciler ise 9 ay süren öğretmenlik eğitimini kazanıyor. Öğrenciler, buradan da mezun olmaları halinde dernekte ders verebiliyor” diye konuştu. 55 yaşından 16 yaşına kadar kişilere ders verdiklerini dile getiren Buksel, “Kürtçe ders almaya gelenlerin öğrenme istekleri yoğun. Ekonomik veya siyasi nedenler ile metropollere göç edip orada uzun süre kalanların yanı sıra çok sayıda kişi gelip burada ders görüyor. Burada gördüklerini çevrelerine de aktarabiliyor. Bu çok önemli ve güzel bir şey. Sadece burada bırakmıyorlar. O açıdan önemli” diye konuştu.
HEDEFİ ŞİİR YAZMAK
İkinci aşamayı bitirip üçüncü aşamaya geçen 6 çocuk annesi Hava Can (41), evde Kürtçe konuştuğunu ve asıl eğitimin de orada başladığını söyledi. Can, “Evde hep Kürtçe konuşuyoruz. Dilimiz hayatımız. Hayatımızı Kürtçe sürdürüyoruz. Anneler olarak hem Kürtçeyi yaşatmalı hem de öğretmeliyiz. Yaşamın her alanını Kürtçeye çevirmeliyiz” dedi. Can, Kürtçeyi öğrendikten sonra şiir ve kitap yazmayı planladığını söyledi.
‘ÖĞRETMEN OLUP ÖĞRETECEĞİM’
Uzun bir süre İstanbul’da yaşadıktan sonra Batman’a yerleşen Taybet Kasım (45), “İstanbul’da gittiğimiz esnafların çoğu Kürtçe bilmiyordu. Komşularımız da bilmiyordu. Bundan kaynaklı Türkçe konuşmak zorunda kaldık. Ancak beli bir noktadan sonra Türkçe ağırlık kazanmaya başladı. Aile içinde her ne kadar Kürtçe konuşsak da yaşamın diğer alanında Türkçe konuştuğumuz için Kürtçede bir gerileme durumu oluştu. Bunun için derneğe geldim. 3 aşamayı bitirip öğretmen olmak istiyorum. Olduktan sonra başkalarına öğreteceğim” dedi.
İNSAN KENDİ DİLİYLE YEŞERİR
Bir diğer öğrenci Günül Deli (54) ise 3 çocuk annesi, 20 yıl boyunca Ankara’da yaşamış. 2 yıl önce Batman’a yerleşen Deli, “Batman’a geldiğimde Kürtçemin iyi olmaması büyük bir eksiklikti. Ben de bundan kaynaklı derneğe yazıldım. Buradaki öğretmen ve öğrenciler çok iyi. İkinci aşamayı geçtik şimdi üçüncü aşamadayız. Öğretmen oluncaya kadar ders almaya devam edeceğim. Herkesin dilini iyi bir şekilde öğrenip öğretmesi gerekiyor. Bunun için eğitim görmek gerekiyor. Ağaç kendi kökünde insan kendi dilinde yeşerirmiş. Bu bilinç ile hareket etmeliyiz” dedi.
Yorumlar kapalı.