KYK öğrenci yurtları kime bağlı? Bu gürültü patırtı ne ola ki?

featured

Öğrenciler ve toplum arasında eski adıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) olarak bilinen Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak faaliyet yürütmektedir.
Ama yaygın bir yanlış var.
Eskiler buna “galat-ı meşhur” derlerdi.
Yurtlarla ilgili ulusal ve yerel basında ne zaman haber yapılsa sanki bu yurtlar üniversitelere bağlıymış gibi bir algı yapıldığına şahit oluyoruz.
Elbette konunun o şekilde lanse edilmesinde bilgi eksikliği var.
Bu bilgi eksikliği gidermek için şunu söylemek isterim:
Devlet yurtları tamamen Gençlik Spor Bakanlığına bağlı ve bu bakanlık bünyesinde yer alan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından sevk ve idare edilmektedir.
**
Peki ne yapar bu Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü?
İki önemli görev alanı var.
Birincisi öğrenciye burs ve kredi verir; ikincisi ise bünyesinde kurulu yurtlar aracılığıyla memleketinden ve ailesinden uzakta okuyan öğrencilere barınma ve beslenme imkânı sağlar.
Yurtlar, barınma ve beslenme dışında faaliyetler de yürütmektedir. Bunlar öğrencinin sosyal faaliyet ve gelişimine yönelik olanlardır.
Son dönemde geliştirilen bu anlayışa uygun olarak öğrencilere yönelik kültürel, manevi, sportif faaliyet desteği de sağlanmaktadır.
Şüphesiz güzel şeyler bunlar.
**
Batman’da faaliyet göstermekte olan üç tane devlet yurdu bulunmaktadır. Bunlardan biri Batman Üniversitesinin Batı Raman Kampüsünde yer alan Batman KYK Kız Öğrenci Yurdu’dur. Diğer kız öğrenci yurdu ise Karayolları olarak bilinen Güney Çevre Yolu üzerindeki Süveybe Ana KYK Kız Öğrenci Yurdu…. İlimizdeki tek erkek öğrenci yurdu ise Bayındır Mahallesinde Tüpraş Giriş Kapısına yakın konumda bulunan Seyyid Bilal KYK Erkek Öğrenci Yurdu adını taşıyor.
Batman’da yurtların sayıca artmasıyla barınma noktasına önemli bir eksikliğin giderildiğini görmekle beraber sistemde açıkta kalan öğrencinin bulunmadığını işitmek ve görmek de şüphesiz sevindirici…
**
Zaman zaman yurtlardaki barınma ve beslenme konusunda basına öğrenci şikâyetleriyle ilgili çeşitli haberler yansıyor.
Basına son yansıyan haberlerden biri de Ramazan nedeniyle Batman KYK yurtlarındaki menülerin bozulması yönündeki haberlerdi. Gazete Duvar’ın aktardığına göre, öğrenciler yemeklerin soğuk olduğu ve hijyenik olmadığı için eylem yapmışlardı.
Haberde ise şöyle deniliyordu:
“Öğrenciler, yemek fiyatlarının 13 TL’den 17 TL’ye yükseltilmesine rağmen hijyenik olmadığını, pahalıya satıldığını, iftar saatlerinde az personel çalıştırılması nedeniyle saatlerce kuyrukta bekletildiklerini söyledi. Taleplerini dile getirmek için idari yetkililer ile görüşmek isteyen öğrencileri yurdun güvenliği “talimat var” diyerek binaya almadı. Öğrenciler “yönetim istifa” sloganları atarken yerleşkeye jandarma ekipleri geldi. Öğrencilerin görüşme talepleri, kısa bir süre sonra kabul edildi. Ardından yurdun konferans salonuna giren öğrenciler, yetkililere toplu halde görüştü. Taleplerini sözlü olarak dile getiren öğrenciler burada yaşananları kendi cep telefonları ile kayda aldı. Videoda yönetimine tepkisini gösteren bir öğrenci “En verimli çalışanlarınızı işten çıkardınız. Yemekler düzgün çıkmıyor. Her seferinde aç kalıyoruz. Kimse bizi muhatap almıyor. Daha dün akşam geldik, şikayet ettik, bugün de aynı sorunu yaşıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Gazete Duvar şöyle başlık atıyor bir de:
“Batman Üniversitesi’nde yemek eylemi: Her seferinde aç kalıyoruz.”
Şimdi Gazete Duvar’a soralım, bu eylem Üniversite yemekhanesi eylemi mi yoksa Üniversite’den tamamen bağımsız olan devlet yurdunda kalan öğrencilerin eylemi mi?
Diğer basın kuruluşlarının Gazete Duvar’dan farkı var mıdır?
Yok elbette…
Hepsi bir ağızdan Batman Üniversitesi yurdu diye yazdılar.
Hiçbir yükseköğretim kurumu yurt işletmez.
Batman Üniversitesi de…
Mevcut yurtlar Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Onun için muhatabın doğru seçilmesi lazım ki çözüm geliştirilebilsin.
At izini, it izine karıştırmamak gerekir.
**
Doğrusu temiz ve hijyenik yemek herkesin hakkı.
Malum enflasyon ortamında yurt yemekleri de her şey gibi zamdan nasibini almış.
Bu durumda öğrencilerin haklarını savunmaları güzel.
Çözümün de sorumlu yöneticilerce üretilmesi gerekir.
Öğrencilerin talep ve muhataplarının da çarpıtılmaması lazım ki doğru muhataplar sahaya insin.
**
Bir süre önce bildiğimiz gibi Batman Üniversitesi kendi kampüs alanlarında ve yemekhanelerinde çıkarmakta olduğu yemeği Belediye ile yaptığı bir protokol ile ücretsiz hale getirmişti.
Mükemmel bir gelişmeydi.
Bildiğim kadarıyla şimdilerde öğrenciler iftarlarını Üniversite yemekhanesinde ücretsiz bir şekilde yapıyor.
Rektör ve Belediye Başkanını öğrencilere sağladığı bu destekten ötürü tekrardan tebrik etmek gerekir.
Üniversite’nin öğrencilerine yaptığı jestin bir benzerini Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünden bekleyen öğrenci de bence son derece haklı.
Oraya da bir el atalım.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!