Börek hamurun içine dolgu malzemesi eklendikten sonra bu hamurun çeşitli tekniklerle pişirilmesinden elde edilen hamur ürünüdür. Dünyada tüm mutfak kültürlerinde yer alan börek kavramı bazen içindeki malzemeden, bazen pişirme tekniğinden bazen de hamurun farklılığından isimlendirilir. Sayısız çeşidi bulanan börek, ekmek ile aynı tarihe dayanır. Ekmek hamurunun ince bir şekilde açılıp içirişine çeşitli gıda ürünlerinin eklenmesiyle elde edilmiştir.
Anadolu mutfağının temel öğelerinden birisi olan börek, Anadolu’nun dört bir yanında bulunduğu bölgenin tarihi, coğrafi, dinsel ve iklimsel koşullarına göre şekillendirilmiştir. Pişirme yöntemi olarak temelde kızartma, fırında pişirme, saçta pişirme, ocak üzerinde iki tarafı kızartılarak pişirme, panelenerek kızartmadır. Özellikle son yıllarda bir yemek modası haline gelen börekçilik bu konuya ilgiyi de arttırmıştır. Çeşitli börekçilik zincirlerinin açılmasını sağlayan bu akım aynı zamanda börek kültürünün de tekrardan yaygınlaşmasını da sağlamıştır.
Bölgemizde de şamborek böreği bir temsil aracı haline gelmiş olmakla birlikte, birçok hamur çeşidini barındıran Batman mutfağında az bilinen bir börek tarifini bugün sizlerle paylaşıyoruz. Bu börek “nane heft qat” olup, anlam olarak aslında ekmek anlamındadır. Daha çok Kozluk ve Sason bölgesinde yapılmakta olup, fırında veya kuzine sobalarda pişirilmektedir. İç malzemesi değiştirilebilmekte olup klasik ekmek hamuruyla yapılmaktadır.
Malzemeler:
6 kişilik
1 kg un
50 gr maya
250 gr lor, kaşar veya keçi peynir
50 gr sıvıyağ
2 adet yumurta sarısı
Yarım demet maydanoz
Tuz
Yapılışı:
• Un, tuz, maya ve su hamur haline getirilip dinlendirilir.
•Maydanoz ince ince doğranıp peynirle karıştırılır.
•Hamurlar 7 bezeye ayrılır ve ince sac ekmeği gibi açılır.
•Pişirme tepsisinin alt kısmına sıvıyağı veya tereyağı sürülür.
•Sırasıyla açılan hamurlar ve iç malzeme olacak şekilde yerleştirilir
•Son kata da hamur koyulur, toplamda 7 katlı bir ürün elde edilir.
•Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra fırında pişirilir.
•İç malzemesi isteğe göre patatesli, sebzeli veya etli olarak da yapılabilmektedir.
Yorumlar kapalı.