Sizlere dünya genelinde en çok tüketilen yiyeceklerin başında gelen ve İtalyan mutfağının en seçkin lezzetleri arasında yerini almış olan pizzanın tarihinden bahsedeceğim. Kimine göre Pizza’nın kökenin pideye dayandırılması, kimine göre de lahmacundan gelindiğine inanılsa da bunlar sadece bir iddiadır ve ne yazık ki doğru da değillerdir. Pizzanın kökenleri araştırıldığında birçok kaynak karşımıza çıkmakta olup bazı kaynaklara göre pizzanın tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Fakat günümüzdeki bu pizza ekmeğin üzerine zeytinyağı ve baharatların dökülmesinden oluşmaktadır.
Günümüzdeki haline yani klasik pizza hamuru, napoliten(domates sos), mozzarella peyniri ve fesleğenden oluşan pizza ise 1889 yılına dayanmaktadır. O dönemlerde İtalya’da pizza sadece yoksul halk tarafından tüketilmekte olan bir yemekti. Ta ki 1889 yılında Kraliçe Margherita’ya kadar. İtalya’da kurulan en eski pizza fırınlarından olan Esposito’nun “Pietro” isimli pizza fırını, İtalya Kralı 1. Umberto’nun sarayı Palazzo di Capodimente ile komşudur. Kraliçenin sarayda çıkan yemekleri beğenmeyip pizza sipariş etmesiyle, kraliçe Margherita bu pizzaya deyim yerindeyse bayılır ve Esposito’ya bir teşekkür mektubu yollar. Pizzayı o kadar çok beğen kraliçe artık davet yemeklerinde bile bunun yapılmasını ister. Böylelikle pizza artık zenginlerin sofrasına da girmiş olur.
Bu arada Esposito’un fırınına gelen müşteriler klasik pizzayı sipariş ederken hep Kraliçe Margherita’nın pizzasından istiyoruz, demeye başlamışlardır. Öyle ki artık bu pizzanın adı günümüzde de kullanılan Pizza margaritta olarak kalır.
Daha sonraki dönemlerde özellikle de son 50 yıl içerisinde pizzanın bir çok çeşidi çıkarıldı ve global bir yiyecek haline gelmeyi başarmıştır.
Malzemeler:
Hamuru İçin
4 su bardağı, 500 g Un
1 yemek kaşığı, 1 Paket Instant Maya
2 Bardak ılık Su
Zeytinyağı ( Üzeri için )
Domates Sosu İçin
1 Su Bardağı Domates Püresi
1 Diş Sarımsak
Pul biber
Karabiber
Zeytinyağı
Üzeri İçin
250 gr Mozarella peyniri
Fesleğen
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
1. hamur yapımı için, Un, maya, tuz ve su bir karıştırma kabında karıştırılır.
2. Daha sonra düz bir yüzeye alınarak 7-8 dakika iyice yumuşayıp kıvam alıncaya dek yoğrulur.
3.hamurdinlenme kabına alınır ve üzerine kurumasın diye hafif zeytinyağı sürülüp en az 1 saat dinlendirilir.
4. Sosu için pişirme tavasına; domates püresi, karabiber, sarımsak ve kırmızı tatlı biber karıştırılıp iyice pişirilmesi sağlanır.
5. dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır ve daire şeklinde el yardımıyla açılır. (açılırken yapışmaması için mısır unu kullanılabilir)
6. Açılan hamur ısınmış pizza tavasınn üzerine yerleştirilir ve üzerine malzemeler eklenmeye başlanır.
7. öncelikle sos sürülür ve zeytinyağı gezdirilir. mozarella peyniri parçalara ayrılarak eklenir. Sonra 3-5 dal fesleğen ve son olarak tekrar zeytinyağı.
8. Sonrasında bir fırın tepsisine alınıp önceden ısıtılmış 220 derece fırının en üst seviyesinde 10 dakika kadar pişirilir.
Yorumlar kapalı.