Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, “Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde 50 civarında bir atama gerçekleştirilmişti ama sayısı 20 milyonun üzerinde olan Kürt vatandaşlarımız için bu sayı elbette ki çok düşüktür.” dedi.
HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, TBMM’de partisinin iç ve dış gündeme ilişkin değerlendirmelerini paylaştıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde yaşanan atama azlığının hatırlatılması üzerine Ramanlı, “Öncelikle atama bekleyen Kurmanci, Zazaki ve diğer dillerdeki öğretmenlerin süreç içerisinde ilk zamanlardakine nazaran düşük seviyede, sayıda bir atama yapıldığını hep beraber müşahede ettik. Her ne kadar geçtiğimiz yıl bir kıpırdanma yaşansa da ki Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde 50 civarında bir atama gerçekleştirilmişti ama sayısı 20 milyonun üzerinde olan Kürt vatandaşlarımız için bu sayı elbette ki çok düşüktür.” dedi.
“Kurmanci ve Zazaki lehçelerindeki öğretmen açığının bir an önce kapatılması gerekiyor”
Ramanlı, “Biz isteriz ki herkes kendi ana dilini unutmasın, öğrensin ve öğretebilsin. Bu bizim için bir zenginliktir. Üstelik bu ülkenin asli kurucu unsuru olan bir halkın, bir milletin kendi çocuklarına dilini öğretememesi de elbette ki çok büyük bir zafiyet oluşturuyor. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığının müfredatına yerleştirilen seçmeli dersler kapsamında öğretilen Kurmanci ve Zazaki lehçelerindeki öğretmen açığının bir an önce kapatılması gerekiyor. İnşallah bu sene birkaç kat arttırılarak bu eksiklik de zaman içerisinde giderilmiş olur. Bu konuda bizim gerek hükümet nezdinde gerekse özelde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde girişimlerimiz olacak. Biliyorsunuz bu ayın sonuna doğru öğretmen atamaları yapılacak, umuyor ve diliyoruz ki geçtiğimiz yılın en az birkaç katı kadar bir öğretmen ataması yapılmış olsun.” diye ekledi.
Köpek saldırıları
Türkiye’de devam eden sahipsiz köpek saldırılarının hatırlatılması üzerine Ramanlı, şu değerlendirmede bulundu:
“Sokak köpekleriyle ilgili sorun hepimizin canını yakan bir sorun. Gün geçmiyor ki, bir çocuğumuz sokak köpeklerinin saldırısı sonucu ağır yaralanmasın ya da sokak köpeklerinden kaçarken bir aracın altında ezilmesin. Buna tabi yaşlılarımız da artık dahil, özellikle camilere sabahın erken saatlerinde giden yaşlılarımız tenha vakitlerde köpeklerin saldırılarına uğruyorlar ve ‘can’ bir tehdit altında bugün itibariyle. Evet bütün canlıları korumak görevimiz, her can taşıyan mahluk insanlığın da korunması altındadır ama bunu yaparken insan emniyetini, can emniyetini de görmezden gelemeyiz. Tıpkı Avrupa şehirlerinde olduğu gibi tıpkı diğer medeni şehirlerde, medeni ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de saldırgan sokak köpeklerinin bu tehdidinin bertaraf edilmesi gayet mümkündür. Sokaklarda sahipsiz ve başıboş köpeklerin bulunması, bizim medeniyetimize de ve medeni dünyanın gerçeklerine de uygun düşmemektedir.
Bu konuda bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. İsteyen elbette ki hayvan sahiplenebilir, köpek sahiplenebilir ve onun sorumluluğunu da üstlenmek şartıyla bu tercihini kullanabilir. Ama bunu yaparken de çocuklarımızın ve özellikle yaşlılarımızın can güvenliğini tehlikeye atacak böylesi uygulamalara son verilmesi yönünde bir mevzuat değişikliğine gidilmesi gerekir.”
“Batman’ın gerçekten yığınla sorunları var”
Vekilliğini yaptığı Batman’da, İluh Deresi’nin ıslah sorununa da değinen Ramanlı, “Ben Batmanlıyım, Batman Milletvekiliyim. Batman’ın gerçekten yığınla sorunları var. İluh Deresi belki on yılların sorunu. Evet geçmiş dönemde İluh Deresi’nin ıslahı ile ilgili bir proje başlatıldı, birinci etapta kamulaştırmalar son aşamaya getirildi ama ikinci etaplar için maalesef kaynak yetersizliği sebebiyle kamulaştırmalar yapılamıyor, buna bağlı olarak da ıslah gecikiyor. İluh Deresi ki, şehrin tam ortasından geçen bir dere, ıslah edilmesi, bundan yıllar önce yapılması gereken bir proje iken bugün hala maalesef gündemimizde. Belki kentsel dönüşüm veya revizyon planlarıyla kamulaştırma bedelinin yüklerinden de bir nebze olsun kurtularak İluh Deresi’nin ıslahının çalışmalarının bitirilmesi için biz de sürecin takipçisiyiz. İnşallah bu, geçmişte idarecilik ya da vekillik yapanların bize bıraktığı mirası, bizim bizden sonrakilere bırakmayacağımız bir zaman diliminde çözülür diye umut ediyorum.” diye konuştu.