RTÜK’ten yerel seçimler öncesi yayın sınırlarıyla ilgili hatırlatma açıklaması

featured

RTÜK tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesinde radyo ve televizyon yayınlarının sınırlarıyla ilgili hatırlatmalarda bulunuldu. Seçim öncesi, RTÜK seyretme uzmanlarının yaptığı yayın denetimleri sırasında, yayıncı kuruluşların belirlenen kuralları ihlal ettiği tespit edildi. Bu çerçevede, seçim atmosferinde ve yoğun seçim gündeminde, yayınlarda zaman zaman yanlışların yapıldığı vurgulandı.

RTÜK, yayıncı kuruluşlara yönelik yapılan hatırlatmalarla, seçim sürecinde doğru ve dengeli yayıncılığın sağlanması amacını taşıyor. Bu önlemler, seçim döneminde medya organlarının toplumun doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesine katkı sağlaması hedefleniyor. RTÜK’ün bu açıklamasıyla, seçim sürecinde medya kuruluşlarının sorumlu ve dikkatli yayıncılık anlayışını benimsemesi ve belirlenen kurallara uyum göstermesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, seçimlerin adil ve şeffaf bir ortamda geçmesine katkı sağlayacak olan medya organları, kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğunu hassasiyetle yerine getirmelidir.

RTÜK'ten yerel seçimler öncesi yayın sınırlarıyla ilgili hatırlatma açıklaması
29 MART’A KADAR SİYASİ REKLAMLAR YAYIMLANABİLİR

Yapılan açıklamada, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, 1 Ocak 2024’ten 30 Mart 2024 saat 18.00’e kadar medya aracılığıyla sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecekleri belirtildi. Medya hizmet sağlayıcılarının da 1 Ocak’tan 29 Mart Cuma günü saat 23.59’a kadar siyasi reklam yayınlamasında sakınca olmadığı bildirildi. Ancak, oy verme gününden önceki son 10 gün içinde, siyasi partilerin veya adayların lehine veya aleyhine, vatandaşın oyunu etkileyebilecek biçimde yayın yapılması yasaklandı. Bu süreçte, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun yayınların yapılmasının önemine vurgu yapıldı.

ANKETLERE İLİŞKİN DETAYLAR

Açıklamada, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin zorunlu olduğu vurgulandı. Haber bültenleri ve programlarda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, siyasi parti genel başkanları ve seçime katılacak adaylara iftira ya da hakaret içeren ithamlarda bulunulmaması gerektiği belirtildi. Yayıncılar ve habercilerin evrensel basın meslek ilkeleri çerçevesinde hareket etmeleri gerektiği vurgulandı ve herhangi bir adayı desteklememeleri, taraf olmamaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, yayınlarda ülkemizin demokratik kurumları, güvenlik birimleri ve belli bir seçmen kitlesini hedef alan, aşağılayıcı ve eleştiri sınırlarını aşan yorum ve açıklamalara yer verilmemesi gerektiği önemle vurgulandı. Özgür basının objektif yaklaşımıyla hareket edilmesi ve seçmeni yönlendirebilecek yayınlardan kaçınılması gerektiği ifade edildi.

RTÜK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Özellikle haber bültenleri ve haber programlarında gerek adaylar gerekse yayın moderatörleri veyahut yorumcular tarafından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, siyasi parti genel başkanlarına, seçime katılacak adaylara iftira ya da hakaret içeren ithamlarda bulunulmaması gerekmektedir. Ayrıca ülkemizin demokratik kurumlarını, güvenlik birimlerini ve belli bir seçmen kitlesini hedef alan, aşağılayıcı, eleştiri sınırlarını aşan yorum ve açıklamalara yayınlarda yer verilmemelidir.”

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!