Durun, endişelenmeyin, düşündüğünüz gibi değil. Ekonomik krizden, kadın cinayetlerinden, yolsuzluktan söz etmeyeceğim. Felaket tellallığı yok bugün. Pozitif ve umut mavisi tebessümlerle dolu gülümseten haberler var.
Ülkemizin en uzak, en kırsal ve ücra köşelerinden birinde güzel şeyler oluyor.
Bu küçük ilçemizde, gencecik bir Milli Eğitim Müdürü, genç ve idealist öğretmenler, mülki amir, devlet erkanı elele vererek içimizi ısıtan, nasıl güzel bir tablo çizdiklerini konuşacağız.
Bu konuda hafta sonunda hasbihal ettiğimiz genç ve idealist Sason İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysi Bozkurt, Eğitim Yönetimi alanında doktora yapan, yabancı dil bilen, şiir ve edebiyat ile ilgili, adeta bir gönüllü edasıyla gece gündüz çok sevdiği mesleğine ve Sason’a ayıran başarılı bir eğitimci. Güzel ülkemizin böyle güzel yüreklere çok ihtiyacı var.
Genç Milli Eğitim müdürü ve ülkenin dört bir yanından gelen gencecik öğretmenler, el ele verip çok güzel şeyler başarmışlar. Bu yazıyı yazarken ülkemiz ve milletimiz adına en az onlar kadar heyecanlıyım.
Bu çalışmalarda halktan büyük destek bulmuşlar, adeta “Halk Devlet Elele” sloganı burada hayat bulmuş. Milli Eğitim Müdürü, Sason’a dair hayallerini anlatırken heyecanla şunları söyledi “ilgi ihtiyaç ve düzeyine göre her öğrencinin nitelikli bir eğitim almasını sağlamak, gizli yetenekleri bulup ülkemize kazandırmak, topluma faydalı, her alanda Yaşama katkı sunan güzel yürekli bireyler yetiştirmek, Sason’un kültürel, tarımsal, turistik değerlerini ülke çapında tanıtmak. ”
Yine ilçenin genç Kaymakamı Murat Mete, Emniyet Müdürü M. Ali Aydemir, Jandarma Komutanı Murat Madenüs ve Belediye Başkanı Şafii Yavuz Sason’daki güzel gelişmelerin başlıca mimarları. Hepsinin emeğini, çabasını içtenlikle kutlar, nice başarılara imza atmalarını temenni ediyor, bu güzel insanların duyarlı yüreğini alkışlıyorum…
İsterseniz biraz da genç idareciler, öğretmenler, öğrenciler ve Sason halkının güçlü enerjisi sayesinde meydana gelen güzellikleri, projeleri ve eserleri konuşalım.
Öncelikle “Fırçanı Kap Gel” projesi gerçekten harikaydı. Tekirdağlı, İzmirli, Trabzonlu bir öğretmenin Sason’un ücra bir köyünde gönüllü olarak okulu boyaması muhteşem bir duygu. Bir kez daha anladım ki, “Sadece sevgi iyileştiricidir”
Liseler arası ses yarışması gençler ve halkı çok iyi kaynaştırdı. Özellikle “Çok Dilli Koro” bize gösterdi ki, müzik evrensel bir dil. Bu anlamda kabuğunu kıran ve sosyal yaşama katılan tüm öğrenciler adına çok mutluyum.
Yatılı okul öğrencileri ile yakından ilgilenen, devletin şefkatli yüzünü gösteren bu idarecilere ayrı bir parantez açmak istiyorum. Öte yandan ilk kez Sason’da göreve başlayan, ülkenin çeşitli illerinden gelen genç öğretmenlere ve ailelere sıcak ilgisini esirgemeyen, ailelerin yüreğine su serpen ve yeni öğretmenleri olumlu motive eden Milli Eğitim müdürü ve personeli gerçekten alkışı hak ediyor.
“Sason Lalezar Dergisi” bir başka güzel proje. Umarım herkes bu dergiyi okuma şansı bulur. Dolu dolu ve harika bir içeriği var. Anadolu Masalları Odası projesi ile 1650 öğrenciye masallar anlatıldı, masal geleneği yaşatıldı. Dahası bazı masallar Tiyatro etkinliğine dönüştü ve halka izletildi.
Sason’un ürünlerini tanıtma başarısı sayesinde artık çilek, bal, ceviz, zubak otu, çöpçü balığı denince akla Sason gelmektedir. Öte yandan Sporun birleştirici, kaynaştıran özelliği sayesinde halk ve gençler arasında pozitif bir atmosfer oluştu.
İlçede yapılan TÜBİTAK Söyleşileri ilgiyle karşılanmış, ilçenin eğitim düzeyine artı katkılar sunmuştur.
Bu bağlamda söyleşiler yapan ve olumlu katkılar sunan Batman Üniversitesi’nden Prof. Ahmet İçli hocama ve ODTÜ ‘den Doç. Dr. Seçkin EROĞLU’na halkımız ve gençliğimiz adına çok teşekkür ederiz.
Umarım bu güzel projeler ve etkinlikler diğer akademisyenlere de örnek olur. Öyle çok proje var ki hangisinden söz etsem… E. Twining, Öğretmen Buluşmaları, ve Coğrafya Sergisi gibi daha onlarca güzel proje var.
Ama üniversitelerle yapılan protokoller bence büyük başarı. Sason Milli Eğitim Müdürlüğü, önce Ege Üniversitesi sonra Bahçeşehir Üniversitesi ile son olarak da İngiltere’deki University Of Plymouth ile eğitim alanında önemli projelere imza atmış, protokol yapmıştır. Bu projeler eminim Sason’un gelişmesine önemli katkılar sunacaktır.
İsterseniz onca güzelliğe 6 yıl Sason’da görev yapan bir öğretmenin Mustafa Öztürk’ün mektubuyla son verelim. İşte o vefa dolu mektuptan satırlar ;
“Dağların arasında sıcak sımsıcak bir ilçe. Harika bir doğayla, samimi insanlarla, sevgiyle sarmalanmış ; Ters Lale ile süslenmiş, çilek ve bal ile tatlanmış güzel bir belde. Çarşısından geçerseniz mutlaka biri size çay ısmarlar, dar sokaklar tandır ekmeği kokar, bahçe duvarlarından incir ağaçları sarkar.
Altı yıl çalıştım Sason’da, hiç mi incinmez, kırılmaz insan, nerden geldim buraya demez.
Öyle bir yer işte Sason. İnsanıyla, Mereto Dağı’yla, Sevek’iyle, Çileği, balı, ceviziyle, yeşiliyle, düğünleriyle tam bir kültür beşiği. Şimdi Sason’dan yüzlerce kilometre uzaktayım. Ama biliyorum ki, bir yanım orada, gitsem kapısını çalacağım, misafir olacağım, şimşimok yiyeceğim, kahve içeceğim onlarca ev…
Kendimi hiçbir zaman yabancı hissetmedim. Bu güzelliklere vesile olan insanlara hürmetle… “