Süryani Çöreği

featured

Bilinen kaynaklara göre kökenleri en az 5000 yıl öncesine dayanan Süryaniler, kadim Mezopotamya uygarlıklarından birisidir. Geçmişte farklı inanışlara sahip olsalar da Hristiyanlığı benimsedikten sonra belirli bir kimliğe bürünmüşlerdir. Sanatkârlıkları ve kültürel zenginlikleriyle bilinen Süryaniler tarih boyunca önemli bir siyasal güç olamamışlardır. Tur Abidin bölgesi ve yukarı Mezopotamya bölgesine yayılan Süryaniler, geçmişte yapılan katliam ve soykırımlar yüzünden ana vatanlarından göç etmek zorunda kalmışlardır ve günümüzde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaşamaktadırlar. Son 10-15 yıldır ana yurtlarına dönüş yapan Süryaniler kendi kültürlerini yaşatma ve ayakta tutmak için büyük bir çaba harcamaktadırlar.

Bu kültürel değerlerden biriside mutfak kültürleridir. Binlerce yıllık Süryani mutfağı, tüm mutfakların temeli olan Mezopotamya mutfağının beşiğinde yer almaktadır. Ve bu tarihi zenginlik yemeklerde de kendini göstermiştir. Özellikle buğday, kırmızı et ve şarap bu mutfağın temellerini oluşturmaktadır. Bulundukları coğrafi ve iklim koşulları bu ürünlerin elde edilmesi için uygun koşullar sağlamış olup böylelikle mutfakta da yerini almışlardır. Süryani mutfak kültürünü bu yazıya sığdırmamız söz konusu olmadığından sizlere bugün bir çörek tarifini paylaşacağız.

Süryani mutfak kültürüne ait Süryani çöreğinin tarifini vermeden önce hikâyesini paylaşacağız. Süryanilerde yüzlerce yıldır yapılan bir nişan töreni vardır, bu geleneğe göre nişan töreninde her iki ailenin anlaşması gibi ekmek ikiye bölünür ve nişan töreni yapılır. Zamanla bu ekmek yerini Süryani çöreğine devretmiştir. Tadı ve aromasıyla bu çörek yaklaşık 30 adet baharat, badem ve hurma içermektedir. Tabi günümüzde baharat sayısı daha azdır. Her nişan töreninde çörekler dağıtılmaya devam edilmektedir. Bir diğer inanışa göre de bu çörek Nuh’un gemisine dayanmaktadır. Fakat bu inanışın her hangi bir dayanağı yoktur.

Süryani Çöreği

MALZEMELER:

1 kg un
1 su bardağı şeker
100 gr eritilmiş tereyağı
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tutam rezene
1 tutam çörekotu
1 tutam tarçın
1 tutam yenibahar
1 ceviz
1 kabartma tozu
zeytinyağı
100 gr hurma
Üzeri İçin;
Yumurta veya un, su
ve çok az şeker karışımı
Badem

Süryani Çöreği

YAPILIŞI:

•Hurma ve zeytinyağı hariç tüm malzemeler bir kaba alınır ve iyice karıştırılır.
•Ortası açılır su ve maya eritilip hamur kıvamına gelene dek yoğrulur.
•Hurmaların çekirdekleri alınır ve zeytinyağıyla birlikte sağanda macun kıvamına gelenek dek iyice dövülür.
•Hamur 2-3 saat dinlendirildikten sonra uzun şeritler halinde açılır, aynı şekilde hurma macunu da açılır.
•Hamurun arasına macun yerleştirilir ve tekrar hamurla örtülür.
•Pişirme tepsisine yerleştirilen hamurlar kare şekline dilimlenir.
•Üzerine yumurta, un ve şeker karışımı yapılarak sürülür.
•Tam ortalarına da bademler yerleştirilir.
•Yaklaşık 200-220 derece pişirilir.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!