Tükenmişlik sendromu

featured

Tükenmişlik sendromu dediğimiz psikolojik rahatsızlık ilk olarak 1974 yılında “Herbert Freudenberger” tarafından bireyin içsel kaynaklarında oluşan tükenmişlik durumu olarak tanımlanmıştır.

Genellikle yoğun ve stresli bir iş yaşantısı içerisinde bulunan kişilerde görülen tükenmişlik sendromunda, umutsuzluk, başarısızlık hissi, enerji düşüklüğü, hayattan zevk alamamak,
bireyin kendini yorgun ve bitkin hissetmesi gibi problemler baş gösterir.

Günümüz hayat koşulları düşünüldüğünde toplumumuzun büyük bir çoğunluğunun tükenmiş olduğu veya tükenmek üzere olduğunu saptamak çok da zor değil maalesef.

Çok uzun çalışma saatlerinin olduğu, işçiye değerin hiç olmadığı, insanların çok düşük ücretlerle çalıştırıldığı günümüzde, maalesef insanların büyük bir çoğunluğunun tükenmişlik sendromu yaşadığını söyleyebiliriz. Tükenmişlik sendromu yaşayanların da bunu bastırdığını ya da hastalık boyutuna ulaşmadan fark edemediğini de söyleyelim.

Stresli yaşamın etkisiyle toplumda görülme sıklığı giderek artan tükenmişlik sendromu, önemsenmesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik bir sorundur.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Uluslararası Hastalık listesine alınmıştır.

Günümüzde her ne kadar tükenmişlik sendromu ekonomik açıdan daha iyi bir seviyede olan insanların her şeyi fazlasıyla yaşayıp, hayattan zevk alamaması durumu olarak bilinsede aslında öyle değildir.

Duygusal, fiziksel, ekonomik ve psikolojik anlamda sömürülen işçilerin, emekçilerin her koşulda çalışmak zorunda bırakılması ve umutlarının tükenmesi olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.

Tükenmişlik sendromunun başlangıç aşamasında tedavisi kolaydır.
Yaşam koşullarımızı, bize sürekli baskı yapan, yaşam enerjimizi düşüren
durumları, kişileri tespit edip bu şartları iyileştirmek için adım atmamız ve geleceğe dair olumlu düşünceye sahip olmamız iyileşmemiz için yeterli olacaktır.

Hastalığın ilerlemesi ve sizi sosyal hayatınızdan tamamen koparması, enerjinizi alt üst edip bu kötü şartları kabullenmeye doğru gitmesi durumunda gecikmeden bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!