Kuraklık çiftçiyi vurdu.
İlimiz Batman’ın da aralarında olduğu bir çok bölgedeki arazide ekinler kurudu. Borç batağında olan çiftçi sulak arazilerinden bir hayır göremedi.
Pandemi döneminde büyük güçlük yaşayan çiftçiye son darbeyi kuraklık vurdu. Yağışlar son 50 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ürün kaybı bazı bölgelerde yüzde 80’i buldu. Çiftçi acil destek bekliyor.
Ürünler başak vermedi.
Yağışların olmadığı ve kuraklığın yaşandığı bu yıl, sulak araziler de yeteri kadar suya kavuşamadı, daha önce tankerle sulanan araziler haberlere konu olmuştu ilimiz de. Yeraltı kuyu sularından faydalanmaya çalışan çiftçilerin sulanan arazileri yeşil, susuz bölgeler ise sarı rengine büründü, susuz bölgelerde ise ekinler başak vermedi. Yüksek maliyetlerle borç altında ekim yapan çiftçiler, bir yandan borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünürken, diğer yandan borç gerekçesiyle DEDAŞ’ın olası elektrik kesintilerinden endişeleniyor.
Meteorolojinin verileri Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yaşayacağı gıda sıkıntısının adeta habercisi oldu. Marmara dışında tüm bölgelerde şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşandı. Pandemi ve kapanma koşullarında ürününü 3-5 kuruşa dahi satamayan çiftçiyi daha da zor günler bekliyor. Arpa, buğday üretimi gibi kuru tarım yapılan bölgelerdeki kuraklık krizi afet boyutuna varmış durumda. Buğdayda yüzde 80 arpada ise yüzde 90’lara varan kayıplar oldu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 7 Mayıs 2021’de yayımladığı “Hububat ve bakliyatta, yağış, ekiliş, ve gelişim analizi” başlıklı raporunda kuraklığa ilişkin verilere yer vermişti. Buna göre yağışların normal seviyesi 59,1 mm iken, 2021 yılının Nisan ayında yağışların seviyesi 30,7 mm oldu. Bu haliyle mevsim normallerinin yüzde 48 altında gerçekleşen yağışlar nedeniyle rekolte kaybı yüzde 80’lere ulaştı.
Raporlara göre kuraklıktan en çok darbe alan bölgelerin başında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi geliyor. İl bazında yağışların en sert düştüğü illerden biri ise ilimiz Batman oldu.TMO raporuna göre bu kentte yağışlar normalin yüzde 52 altında kaldı. Güneydoğu’ya ilişkin TMO raporunda şu ifadelere yer verildi; “Diyarbakır’da yüzde 88 Mardin’de yüzde 62 ve Şırnak’ta yüzde 83 olan kuru ekim oranı hesaba katıldığında bu üç ili içine alan coğrafyanın yüzde 80’inde (yaklaşık 4 milyon dekar alanda) kuraklık dolayısıyla geri dönüşümü mümkün olmayacak kurumalar yaşandı. Şanlıurfa’nın güneyinde yüzde 80-90 oranında hasar tahmini var.’’
Öte yandan artan hava sıcaklığı insanları evlere kapattı.
Coronavirüsü salgınından korunmak için evlerine kapanmayan vatandaşlar, sıcak havalar nedeniyle dışarı çıkmadı.
Coronavirüsü tedbirlerine aldırış etmeden dışarı çıkıp hem maskesiz dolaşıp hem de sosyal mesafeye uymayan vatandaşları sıcak havalar eve kapattı. Bir çok kentin en işlek noktaları boş kalırken, dışarı çıkan vatandaşların da gölgeliklerde zaman geçirip sahillerde serinledikleri dikkat çekti.
Yorumlar kapalı.