Yaşam için hayati öneme sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde insan sağlığını tehlikeye atabiliyor. Batman İl Sağlık Müdürlüğü ise ‘Tuza Dikkat Haftası’ dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, tuz kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
Kişi başı tuz tüketimi 5 gramın altında olmalıdır
Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta “Daha az ama iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.
*Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak,
*Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak,
*Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek,
*Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak,
Tuz alışkanlığımızı değiştirelim
Tuz alışkanlığını azaltarak sağlığımızı iyileştirmek için herkesin uygulayabileceği basit ve etkili bir tema seçilmiştir. ‘Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim’! Hepimizin daha uzun ve daha sağlıklı yaşayabilmemiz için tüm yiyecek endüstrisinden yüksek tuz kullanım alışkanlıklarını bırakmalarını istemeyi, takip etmeyi tüm toplum ve politika düzenleyiciler olarak görev haline getirmeliyiz.