Uzmanından ‘antibiyotik’ uyarısı: Grip ve soğuk algınlığı tedavisine katkı sağlamıyor

featured

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı kaçınılmaz oluyor. Boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısının eşlik ettiği bu hastalıklar, zamanında tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. En kesin tedavi yöntemi olarak bildiğimiz antibiyotik kullanımı ise doktorlar tarafından desteklenmiyor. Prof. Dr. Özmen, antibiyotiklerin grip ve soğuk algınlığı tedavisine katkı sağlamadığı, aksine hastaya zarar verebileceğini belirtti.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte ani şekilde düşen hava sıcaklıkları, hazırlıksız yakalanan ve dikkatsiz davranan birçok kişinin grip ve soğuk algınlığına yakalanmasına neden oldu. Bu nedenle artan ilaç kullanımı konusunda Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şehmus Özmen, uyarılarda bulundu. Özmen, toplumun antibiyotik kullanımında bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Özmen, antibiyotiklerin mikroplar üzerinde öldürücü etkisi olduğunu ve enfeksiyon tablosuna sebep olan mikroorganizma antibiyotiğe duyarlı ise veya duyarlı olacağı öngörülüyorsa tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

Çocuklarda özellikle yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi sorunlarda ebeveynlerin hemen antibiyotiğe sarıldığını aktaran Özmen, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin böbrek, karaciğer ve diğer organlar üzerine gereksiz toksik yük oluşturduğunu belirtti.

Uzmanından 'antibiyotik' uyarısı: Grip ve soğuk algınlığı tedavisine katkı sağlamıyor

‘BAKTERİLERDE DİRENÇ OLUŞTURABİLİR’

Prof. Dr. Özmen, antibiyotik kullanımının yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre uygulanması gerektiğini, etkisiz dozda veya gerektiğinden daha uzun süreli kullanımlarda ise bakterinin direnç kazanmasını kolaylaştırdığını kaydetti.

‘ANTİBİYOTİKLER BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR’

Antibiyotiklerin kullanımındaki en büyük hatalardan birinin de grip ve soğuk algınlığında alınması olduğunu aktaran Özmen, şunları kaydetti:

‘Grip ve soğuk algınlığı tedavisine antibiyotikler herhangi bir katkı sağlamaz, hatta yan etkileri açısından hastaya zararı bile verebilir. Soğuk algınlığı ve gripte etken virüslerdir ve antibiyotikler bu virüslere etki etmez. Antibiyotikler ise bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır. Aminoglikozid grubu antibiyotikler özellikle böbreklere zararlıdırlar ve akut böbrek hasarı yapabilirler. Diğer antibiyotikler özel olarak zararlı olmasalar da bazı bireylerde böbreğe zarar verebilirler.’

‘İLAÇ SATIŞINDA GERİLEME VAR’

Prof. Dr. Özmen, antibiyotiklerin etkili kullanılmasındaki önemli noktalardan birinin de reçetesiz satılamaması olduğunu aktararak, ‘Türkiye’de 2011’de kutu bazında tüm ilaç satışında yüzde 13 olan antibiyotik oranı, akılcı antibiyotik kullanım tedbirleriyle 2021’de yüzde 6’ya gerilemiştir. Ancak dünya genelinde ve ülkemizde antibiyotik direnç sorunu ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu nedenle doğru ve bilinçli ilaç kullanımı için hem sağlık mensupları hem de toplum eğitilmelidir’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!