Batman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz yılın HazirannAVizyon-2030 konferansı düzenlendi. Konferansta Batman’ın bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücünü belirlemek ve bu gücü daha ileri taşımak amacıyla kentin bugünü ve geleceğinde iddia ve söz sahibi olan kamu/özel kurum ve kuruluşlar, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve üniversite öğrencileri yer aldı. Her bir katılımcı Batman’ın geleceği hakkında önemli ve değerli sözler söyledi. Bu söz ve önerilerden hareketle 300 sayfaya yaklaşan tek ciltten oluşan kaliteli bir kitap hazırlandı.
**
Bu eserle kabuğuna çekilmiş ve kentle bağlantısını koparmış Üniversite algısı yerle yeksan olmuştur. Zira, Üniversite tarihinde ilk defa kentten her türlü paydaşın hazır bulunduğu bu kadar geniş katılımlı büyük bir konferans düzenlendi.
O açıdan çok faydalı bir çalışmaya imza atılmış oldu.
**
Vizyon 2030-Arama Konferansı tam metin kitabı, Batman’ı 2030 yılına hazırlayacak önemli görüşler ihtiva ettiği için mutlaka okunması gereken bir kitap. Zira her satırında her kelimesinde kentin geleceğine ışık tutacak hususlar yer alıyor.
Batman’ın gelişimiyle ilgili derdi olanlar için ileride belki “Vizyon 2040”, “Vizyon-2050”, “Vizyon-Büyükşehir” gibi konferanslar filan düzenlenir. Bu tip konferansların ortak noktası bu durumda kentin mikro alanlarına ilişkin reçetelerin sunulması haline gelecektir.
O nedenle kentimiz geleceğe nasıl hazırlanır, en önemli sorunlarımız neler, zayıf yönlerimiz nasıl iyileştirilebilir, güçlü yönlerimiz nasıl daha çok ön plana çıkarılabilir gibi soruların cevapları bu kitapta önemli ölçüde yer buluyor. Dolayısıyla kitabın bir nevi yol haritası olma özelliğini de göz ardı etmemek gerekir.
**
Kitap 12 bölümden oluşuyor. Bölümler, Batman’ın gelişimine etki eden bütün mikro alanlara nüfuz etmesi yönüyle son derece iyi seçilmiş durumda.
Bu bölümlerde Batman’da enerji, petrol, sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık, kentleşme, kalkınma, istihdam, işsizlik, eğitim, sağlık, kültür, turizm, kadın, aile, çocuk, sanat, sosyal yaşam, gençlik ve spor, din eğitimi adlı bölüm başlıkları altında sorunlar ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri enine boyuna ele alınıp değerlendirilmiştir.
Eserin “Ön Söz”ünde kitaplaştırılma süreci detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Bu yönüyle eserin satırlarına bakalım.
**
“Batman iline ilişkin arama konferansında yapılan önermeler, sunumlar ve GZFT analizleri daha sonra Üniversitemiz akademisyenlerinden oluşan alt gruplarca kitap bölümü taslağı hâline getirilmiştir. Bir şehrin gelecek vizyonu açısından önemli olduğunu düşündüğümüz “Batman-2030 Vizyon Konferansı” ile Batman’ın gelişiminde rol alan tüm paydaşlar bir araya getirilerek mevcut durum analizi yapılmış, sorunlar ve çözüm önerileri ile gelişime açık yönlerin tespitine yönelik öneriler sunularak şehrin gelişim projeksiyonlarına katkı sunulmak istenmiştir. “Batman-2030 Vizyon Konferansı” ile Batman Üniversitesinin şehrin gelecekteki gelişimindeki katkılarını ortak akılla tasarlamak, vizyonunu oluşturmak, stratejileri ve bunun için gerekli eylem planlarını belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir.”
“Konferans kapsamında yapılan sunumlardan sonra moderatör tarafından katılımcılara sorunlar, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri, yaratılabilecek fırsatlar, güçlü ve zayıf yönler, alınabilecek tedbirler konularında 5-10 dakika söz hakkı verilmiştir. Moderatörler, panelleri çevrim içi olarak yönetmiş olup konuşmacıları tanıttıktan sonra onlara söz hakkı vermiştir. Moderatör ve raportörler, sunumlar ve grup toplantıları sırasında notlar alarak katılımcılara Batman ilinin ilgili oturum başlığındaki sorunları, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri, yaratılabilecek olan fırsatları, güçlü ve zayıf yönleri, alınabilecek tedbirler konularında görüş bildirmeleri için çeşitli sorular yöneltmişlerdir. “
“Batman Vizyon-2030 Arama Konferansı” kapsamında hazırlanan bu kitap, yayına pek çok araştırmacının emeğiyle hazırlanmıştır. Oturumlarda dile getirilen hususlar, ilgili bölüm moderatör ve raportörleri tarafından belli bir plan çerçevesi içinde yazıya aktarılmaya çalışılmıştır. Konferans oturumları sona erdikten sonra ilgili bölüm moderatör ve raportörlerince konferans sırasında alınan notlar ve videolardaki metin çözümlemelerinden sonra yazıya aktarılmıştır. Bu açıdan çevrim içi konferans görüntüleri ilgililerce tekrar izlenmiş, yapılan sunum ile hazırlanan dokümanlar incelenip derlenmiş ve ilgili bölüm yazılmıştır. Bu amaçla katılım sağlayan bütün katılımcılardan varsa hazırladıkları sunum, doküman, konuşmalar talep edilerek değerlendirilmiş ve bu doğrultuda konuşmacılara ait tanıtıcı bilgilere yer verilmiştir. Şüphesiz ki dile getirilen bütün fikirler değerlidir; ancak öne sürülen düşüncelerin belli bir sistematik ve plan dâhilinde yazıya geçirilebilmesi için belli hususlar veya sınırlandırmaların göz önünde tutulması elzem olmuştur. Bu açıdan katılımcılar tarafından altı çizilen ve fikir birliğine varılan hususların öne çıkarılmasının daha faydalı olacağı düşünülmüştür. “Batman Vizyon 2030 Arama Konferansı”nın oturumlarında katılımcılar birçok önemli noktaya değinmiş olup katılımcı görüşleri rapor içerisinde vurgulanmıştır. Oturum sürelerinin uzun süreli olmasından ötürü rapordaki söz konusu bu temalara ilişkin katılımcıların kimi görüşlerine yer verilmeye çalışılmıştır.”,
**
Bu hafta yerimi yazıyı çoğunlukla kitabın hazırlanma sürecine değinmek suretiyle tamamladım aslında.
Bir sonraki yazımda konferans kapsamında Batman’ın geleceğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan bahsetmek isterim.
Benzer çalışmaların daha çok yapılmasını temenni ederken Batman’ın büyükşehir vizyonunun ortak akılla oluşturulması için yeni konferanslara ihtiyaç olduğunu sözlerime eklemek isterim.
Böyle bir esere imza attıkları için bütün katılımcı, düzenleyici ve bölüm yazarlarına sonsuz teşekkürler…
Yorumlar kapalı.