Yüksek hava sıcaklıklarının etkisini hissettirmesi ile beraber arazi, anız ve orman yangınlarının artma ihtimalinin olduğunu belirten uzmanlar, alınması gereken tedbirlere dikkat çekiyor.
Sıcaklıkların son yıllarda belirgin olarak yükselmesi, kuraklığın artması, sıcak dalgaları gibi meteorolojik ve iklimsel koşullar yangınların sıklığını ve maruz kalan bölgelerin sayısını artırdığını kaydeden uzmanlar, yangınlara ilk müdahalenin önemini vurguluyor.
Yangının ilk aşamasında vatandaşlar, 112’yi arayarak olayın gerçekleştiği yerin tam koordinatlarını ve gerekli bilgileri çok net ve düzgün şekilde vermesi, müdahale ekibinin zaman kaybetmeden gelebilmesi adına çok önemlidir. Bu ilk adımdan sonra ekipler gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır. Bunlar yapılırken vatandaşlar kendilerini ve başkalarını tehlikeye atmamalıdır. Maruziyet yaşayan herkes, gözlerde yanma, burun akıntısı, öksürük, balgam, hırıltı ve nefes almada zorluk gibi sorunlar yaşayabilir. Bunları engellemek ya da en aza indirebilmek için ağız, burun kapalı şekilde müdahale etmek yine oldukça önemlidir.
Mangal yaptıktan ya da kamp yaptıktan sonra yaktığınız ateşi tamamen söndürdüğünüzden emin olmadan alandan ayrılmayın. Külleri soğuyana kadar karıştırın.
Fenerleri, sobaları ve diğer ısıtıcıları kullanırken ve yakıt doldururken daima dikkatli olun. Yakıt doldurmadan önce aydınlatma ve ısıtma cihazlarının soğuk olduğundan emin olun. Yanıcı sıvıları dökmekten kaçının ve yakıtı cihazlardan uzak tutun.
Sigara izmaritlerini, kibritleri ve diğer tütün ürünlerini hareket halindeki araçlardan veya park alanlarındaki herhangi bir yere atmayın. İzmaritleri sadece belirlenen yerlere attığınızdan emin olun.
Uçan kıvılcım ve küllerden kaynaklanan zararı azaltmak için koruyucu giysi ve ayakkabı giyin.