Yarma Buğdayı- Taxuzi

featured

Yarma buğdayı veya Kürtçe adıyla “dan”, medeniyetler tarafından yüzyıllardır temel bir yemek ürünü olarak kullanılmaktadır. Yarma, buğdayın haşlandıktan sonra sağanlarda ya da taş değirmenlerde dövülüp ezilerek dış kabuğunun soyulması sonucu elde edilen üründür. Daha sonra isteğe göre ufalttırılarak bulgur haline getirilebilmektedir.

Yarma Buğdayı- Taxuzi
Temel gıda ürünü olan buğday, karbonhidrat ve protein kaynağı olup, mineral ve vitamin içeriğide zengindir. Lif oranı yüksek olan buğday, özellikle sindirim sistemi için faydalı olan yarma buğdayı başlıca, cilde iyi gelmekte, saç ve saç derisini korumakta ve hazımsızlığa iyi gelmektedir.
Anadolu’nun dört bir yanında yarma yemekleri ve pilavları yapılmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise “keşkek” yemeğidir. Bölgemizde de “helise” , “mehir” ve “taxuzi” ‘de yarma buğdayı kullanılarak yapılan yemeklerdir

Taxuzi 
(Tereyağlı Yarma Pilavı)
Malzemeler: 6 kişilik
500 gr yarma buğday
100 gr tereyağı
Pul biber
Kuru nane
Tuz

Yarma Buğdayı- Taxuzi

Yapılışı:
•Süzülüp servis tabağına alınır.
•Tereyağı tavada eritilir ve pul biber eklenir.
•Eritilmiş tereyağı ve pul biber servis tabağındaki
yarmaların üzerine dökülür
•Sıcak servis edilir.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!