Kurubaklagil grubunda yer alan mercimek, iyi bir lif kaynağı olup protein, karbonhidrat, mineral ve vitamin bakımından zengin bir gıda ürünüdür. Dünya üretiminde Türkiye’nin % 37’ye sahip olduğu bu ürün, ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu gıda ürünü toplum içinde her ne kadar ‘gazlı’ yani sindirimi zor bir yiyecek olarak bilinse de barındırdığı yüksek lif sayesinde, yüksek oranda su tutarak bağırsakları rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır.
Mercimeğin tarihsel geçmişi araştırıldığında, M.Ö. 8000-8500 yılları arasında özellikle Ortadoğu’da mercimek tarımının buğday ve bezelye tarımıyla birlikte yapılmış olduğu, ülkemizde yapılan kazılarda ise M.Ö. 5000-7000 yıllarına denk gelen mercimek kalıntılarına rastlanılmıştır.
Bölgemizde geçmiş dönemlerden beri tarımsal faaliyeti yapılan ve buğdayla birlikte temek besin kaynakları arasında yer almaktadır. Bölge iklimine uygunluğu ve susuz yetiştirilmesi bunda etkili olmuştur. Mercimek, doğal olarak da yemeklerde de bolca yer almıştır. Başlıca çorba, pilav ve köfte yemeklerinde yer alan mercimeği, bugün “Belloi” olarak adlandırılan Mercimek Köftesi yemeğinde işleyeceğiz.
Malzemeler:
(6 kişilik)
250 gr kırmızı mercimek
250 gr köftelik bulgur
50 gr (1 adet) soğan
50 gr domates salçası
50 gr sıvıyağ
Pul biber
Karabiber
KişnişYapılışı:
•Mercimekler yıkanır ve derin bir tencerede bol su ile haşlanır, çorba haline getirilir.
•Bir kaba köftelik bulgurlar dökülüp üzerine haşlanan mercimek çorbası dökülür ve dinip bulgurun suyu çekmesi sağlanır.
•Bir tavaya sıvıyağ dökülür, soğanlar minik minik doğranıp kavrulur.
•Domates salçası, baharatlar ve tuz ilave edilerek bulgur-mercimek karışımının üzerine dökülür.
•Karışım yoğrulup pilav haline getirilir.
•İsteğe göre maydanoz ve yeşil soğanda doğranıp ilave edilebilir.
•Pilav haline gelen karışım el ile sıkılarak köfte şekline getirilip servis edilir
Yorumlar kapalı.